Monday, September 20, 2010

Beraya di negeri orang.

Gua tersedar pukul berapa gua tak tahu. Yang pasti itu jam masih gelap. Bantal gua terasa basah, baju pun basah. Peluh mungkin. Gua terbalikan bantal, sambung tidur.

[,]

Tengah sedap gua tarik Dunhill Light lepas breakfast sambil mata tertumpu ke arah makwe Caucasian berjalan ke Family Mart, gua teringat, rupa rupanya gua mimpi ngeri malam tadi. Dan basah pada bantal itu bukan peluh, tapi air mata.

Gua telan air liur pekat.

[,]

Sampai sampai KLIA, gua terus call mak gua, tak dapat. Call ayah gua, handphone off. Gua dah mula risau. Call rumah kat Johor, pun tak berangkat. Abang gua pun sama. Tak berangkat.

Gua panik.

Gua cuba call adik gua, pun off. Gua bertambah panik!

"Mana pergi semua orang ni??" bisik hati gua sambil tolak troli beg walaupun gua cuma isi satu beg Deuter.

Last choice, nombor telefon adik gua satu lagi.

"Ha?" suara abang gua.

Lega hati gua.

"Mana lokasi woi?"

"Kampung. Beraya." Jawap abang gua.

"Owh ok. Mak ada sekali eh?"

"Haah." jawap abang gua pendek, "Kenapa?"

"Gua nak bagitau, gua dah selamat sampai Kelumpo ni. Jap gi gua balik Rumah Atas Bukit naik teksi. Kem salam mak." gua terang.

"Ok tadak hal."

[,]

Gua lupa sekarang masih Hari Raya.

Maklumlah, gua tak perasan langsung atas meja orang Phuket ada kuih raya time bas gua lalu lalu depan rumah dia orang. Apa tah lagi lampu pelita depan rumah.

Itu pasal gua panik sekejap tadi sebab langsung tak terfikir keluarga gua keluar beraya time gua call rumah.

Heh heh heh.

4 comments:

j or ji said...

phuket?
masyukk! gadis2?

mynnbachok said...

saspen saspen :p

FrH said...

tu laa kau .. org lain sibuks beraya lg, kau dah g tgk aweks separuh bogel. hihi.

Rembo said...

ji - markah penuh!!!!!

mynn - he he he

frh - ha ha ha. nak buat camne. Takkan nak tolak pelawaan syarikat?