Thursday, December 31, 2009

Last Day of December.

Dengan ini tinggal lagi beberapa jam untuk matahari terakhir tahun 2009 tenggelam. Dengan itu, maka tinggal lagi beberapa jam untuk tahun baru. Permulaan baru. Gantung kalendar baru. Azam baru. Baju baru. Seluar baru. Kalau ada kasut baru pun baru-kan sekali. Dah alang-alang tahun baru.

Tinggal beberapa minit lagi gua nak pulang ke kampung. Macam biasa-biasa. Tahun baru di kampung. Ada juga orang tanya gua, countdown kat mana? Gua jawap kat kampung.

Rileks-rileks sudah. Mungkin faktor umur. Dah malas dah nak semangat-semangat berhimpit dengan orang sana sini semata mata untuk countdown. Dulu boleh la. Zaman tengah fit.

Jadinya, Selamat Tahun Baru. Gua tak ada banyak masa untuk karang panjang-panjang walaupun tajuk entri gua macam tajuk lagu band indie-rock macam Last Day of April.

Love. Peace. Rock 'n' Roll.
Rembo Zainal.

Tuesday, December 29, 2009

Tutup buku.

Annual review, checked. Annual dinner, checked. Bonus announcement, checked. Salary increment, checked.

Ini menandakan hidup bekerjaya dalam tahun 2009 dah hampir tamat. Hari ini last day gua kerja. Esok sampai 4 Januari, dah start cuti. That's it. Tutup buku 2009.

Sesekali gua toleh belakang, banyak juga yang gua dah capai. Tapi, boleh tahan juga menda-menda yang gua tak capai-capai lagi. Duk takat tuuu je. I mean in a career matter.

Bila mana ekonomi jatuh kaw-kaw dari bulan Februari sampai ke bulan Ogos hari itu, buat gua hampir jadi gila. Sikit lagi gua gadaikan kerjaya gua ni dengan kerjaya yang lebih punk rock. Jual pisang goreng misalnya. Atau air tebu depan masjid time Jumaat tengah hari.

Personal life pula, ada dua tiga perkara yang gua dah capai. Wish list gua yang berlambak lagi tak capai pun bertimbun-timbun lagi. Antaranya, banyak duit macam sultan Brunei. Jadi rock macam Dave Grohl atau pun Noh Hujan. Ok, bab Noh Hujan, gua tipu.

Bila masa gua selak balik page-page gua awal tahun hari tu, perasan sedih dan hiba bercampur baur. Idaman nak ada band entah kemana. Dulu ada kutu tu bersungguh-sungguh. Sekarang, band entah kemana, gitar bass entah kemana.

Banyak juga benda-benda berlaku. Yang pergi terus pergi. Semoga aman di alam sana. Lahir pula manusia lain yang menggantikan. Keseimbangan kosmos.

Apsal gua rasa dah macam wartawan 360 melaporkan dari tempat kejadian. Haram betul.

Dalam kepala gua sekarang tengah tersusun beberapa agenda untuk di kampung. Mungkin paling hebat selain belanja sate untuk seisi keluarga, gua akan bagi 12 kuntum ros merah dan juga satu kotak Ferrero Rocher berbentuk hati untuk Tiny Dancer time dia tengah kerja. Biar merah muka time masuk pejabat sambil peluk benda-benda tu.

Itu pun bergantung kepada gaji gua masuk bila. Haih.

Settle.

Monday, December 28, 2009

Sedap juga bawa lagu Hey Jude depan orang ramai-ramai rupanya.

Jumaat. Malam tu annual dinner syarikat tempat Rembo bekerja. Banyak juga makanan sedap-sedap. Dari yang berunsur barat sampai yang berunsur ketimuran.

Steak, stew, garlic bread, sate ayam dan lembu, spaghetti, kentang bakar, buah-buahan tempatan, mee hoon goreng. Semua ada. Complete.

Tapi, bagi Rembo, semua makanan itu belum mampu buka seleranya. Untuk jam yang pertama, dia cuma menjamah spaghetti dengan steak. Itu pun tak habis. Di tinggalkan sisa terbiar atas meja.

Cawan Rembo yang penuh dengan air sparkling perasa anggur pun tidak terusik. Masih penuh. Ada tak ada, dia jamah untuk basahkan tekak.

Hadiah lucky draw sudah dalam genggamam. Tertampal tulisan 'Travel Backpack' pada luar kotak. Tinggal lagi jenama apa yang belum Rembo tahu. Itu pun masih belum dapat menghilangkan kegusaran hatinya.

"Now, it's time to rockin' with Mr. Rembooooo." jerit Mr M.C malam tu. Terasa macam M.C wrestling pula gaya panggil tu.

Dengan T-shirt Led Zeppelin, jeans ketat, kasut putih high-cut, jaket jeans lusuh, Rembo melangkah naik pentas. Sekali pandang, macam gaya Kid Search bersaiz pinggang 34. Gayanya bersahaja. Tenang. Penuh keyakinan.

Alunan bunyi gitar jenama Yamaha yang lunak menenggelamkan bunyi sumbang gitar jenama Osmond. Gabungan bunyi antara gitar Yamaha dan Osmond menghasilkan satu bunyi harmonik yang memukau para hadirin.

Campur dengan garau serak Rembo meniti lirik Hey Jude, membuatkan semua orang terpaku. Dalam hati Rembo berkata, "macam Faizal Tahir lah!"

Selesai dapat tepukan gemuruh, selesai rockin', Rembo letak gitar tepi meja, terus lari ke meja buffet.

Selagi ada dalam dulang buffet tu semua Rembo kaut. Udang, steak, sate, salad, buah-buahan tempatan. Semua settle. Sparkling pula bukan setakat perasa anggur. Epal, peach, semua Rembo sebat.

Boleh tahan juga perangai si Rembo ni kalau nervous breakdown.

Settle.

Thursday, December 24, 2009

The 'Boss'.

Tengah sedap gua 'jalan' dalam dunia maya, gua singgah sini sekejap. Terkesan sekejap. Walau instinct seorang ayah mungkin tak setajam emak, tapi bagi gua, 'boss' gua ini pun boleh tahan juga dia punya instinct.

[,]

Bulan Ogos lepas, gua ada satu jemputan kahwin. Di JB. Rumah rakan rapat. Gua dari Kelumpo, pergi satu kereta. Empat orang. Full. Boleh tahan sempit Satria Neo kalau naik empat orang.

Sebelum sampai JB, akan ada exit Ayer Hitam. Exit yang buat gua hela nafas lega setiap kali sampai. Exit ke heaven gua sendiri. Rumah dan juga cinta. Cerita lain.

Jadinya, gua masih belum mengambil keputusan untuk singgah rumah atau tidak time dalam perjalanan ini. Ini semua bergantung kepada masa dan juga duration bila di JB. Maklum-lah, menumpang. Kena buat cara menumpang walaupun hati berbelah bagi.

Dalam perjalanan, tiba-tiba tertera 'Ayah' pada skrin N95 gua,

"Hello Yah." gua jawap.

"Ha...tak balik." jawap gua. "Minggu depan la kot." sambung gua lagi.

"OK." gua cakap sambil tekan button warna merah.

Itu jam, gua terpaksa menipu. Gua tak nak 'boss' gua tahu gua ada di JB atas alasan gua masih belum tahu untuk singgah ke rumah atau tidak. Buat-nye dia tahu gua kat JB tapi tak singgah rumah, kecil hati orang tua gua.

Beberapa jam lepas tu, dah settle semua, gua dah terpacak depan rumah.

"Kata tak balik? Ayah dah rasa dah tadi you are around." ayah gua cakap sambil gua salam cium tangan. Muka 'boss' ada riak lega.

"He he he. Saja nak buat suprise. Lagipun singgah sekejap je ni. Dari JB tadi. Ada kenduri kawen." jawap gua sambil tersengih macam kerang busuk.

[,]

'Boss' gua memang macam tu, bila ada sesuatu, mesti dia dapat rasa dengan cepat. Tahu tahu je. Tak kira-lah gua ke, abang gua ke, adik gua ke. Kadang-kadang gua rasa 'boss' gua ni macam ada supernatural pula.

Eh, esok Krismas. Apa pasal gua tulis macam ke arah Father's Day ni?

Settle.

Wednesday, December 23, 2009

Hujung tahun dan berita gembira.

Disember tinggal beberapa hari saja lagi. Minggu depan dah tahun baru. Dah hujung-hujung tahun macam ni, memang tak berapa nak ada kerja sangat. Gua la. Orang lain, gua tengok ada juga yang sibuk.

Biasa, bila dah tak ada kerja dalam pejabat, kalau tak Facebook, blog hopping lah kerja gua. Dari satu blog ke blog yang lain. Dari page kawan ke page yang lain.

Tengah sedap gua menyelusuri dunia maya, tiba tiba,

"Ktinggggg.."

Bunyi email masuk dari Microsoft Outlook gua. Email pejabat. Nama taiko gua tertera pada penjuru kanan sebelah bawah.

Email bertajuk "Bonus & Salary Adjustment".

Dalam hati gua dah separa menjerit. Tapi, takkan gua nak tunjuk excited pula depan depan orang. Ego kena jaga. Maknanya, ada bonus tahun ini.

Sambil-sambil gua baca email tersebut, sambil sambil gua senyum senyum sendiri, sambil-sambil kepala gua berkira-kira secara rawak. Berkira-kira menyalurkan duit pada channel channel tertentu.

Channel basikal-lah, kereta-lah, Oakley-lah, Topman-lah, Ipod-lah, Jepun-lah, Batam-lah. Banyak. Kalau gua tulis kat sini, tak cukup sampai ke maghrib kang.

Tengah sedap gua layan otak gua buat saluran ke channel, secara tiba-tiba, muncul satu wajah ber-air muka separa garang. Walau comel tetap garang. Tiny Dancer.

"PTPTN jangan lupa bayar" katanya dalam angan-angan gua. Sambil menggoyang-goyangkan jari telunjuk, sambil cekak pinggang sebelah kiri.

Lantas, lemah badan terus gua. Potong stim betul. Haih.

Settle.

Tuesday, December 22, 2009

Tak habis habis lagi dengan impian nak jadi Rockstar.

Minggu lepas. Gua sibuk dengan persiapan untuk present time annual review syarikat gua. Hari-hari gua ngadap Powerpoint. Powerpoint dan Powerpoint. Naik muak gua.

Minggu ini pula, gua sibuk dengan persiapan untuk persembahan time dinner. Dari semalam gua berlatih main gitar dengan Brader Rosli. Naik kematu hujung-hujung jari gua.

Gua cover lagu The Beatles. Hey Jude. Time raya hari itu gua tengok Faizal Tahir dengan Lan MUH bawak lagu ni macam cara je. Gua try malam Sabtu ni nanti. Kasi gegar itu stage.



Tema dinner syarikat gua kali ini, Blue Jeans and Fancy Shirt. Gua dengar ni ada hadiah untuk dressing paling wow. Memang gua pakai T-shirt Hellowen gambar perempuan separuh bogel tengah masak labu dengan jaket jeans potong lengan. Baru Kid Search!

Tak menang juga, tak tahu gua nak cakap apa.

Settle.

Monday, December 21, 2009

Weight gain, versi terbalik.

Hari Jumaat pagi, sampai-lah ke Sabtu tengah hari. Gua dan juga rakan-rakan sepejabat berada dalam hutan yang tak berapa hutan sangat tapi ada banyak tasik bekas lombong dan juga padang golf yang cantik dan juga chalet yang cantik depan tasik yang ada banyak bunga teratai di area Batu Gajah.

Annual review dan juga so called team building syarikat gua bekerja. Masa ini-lah, pihak management a.k.a MGMT akan bentang tentang apa yang syarikat dah achieve, forecast untuk tahun depan dan juga update salasilah syarikat.

Dah alang-alang kat outdoor, tak sah tak ada aktiviti ala-ala Explore Race. Setakat canoeing, selamba. Dulu gua siap naik batang pisang, kayuh lawan arus dalam parit depan rumah. Setakat canoe fiber ni apalah sangat.

Setakat berlari-lari sana sini, ok lagi. Masa gua fit main rugby dulu, paling kurang 5 kilometer lari atas treadmill setiap petang.

Apatah lagi menyelam cari guli dalam swimming pool. Ini memang favorite gua. Bab bab masuk dalam air, menyelam sana sini memang A.

Ada pula acara memanah. Memang dah kerja gua kan? Panah bom memang dah standby dalam bonet kereta. Setakat bulls eye warna merah tu, panah celah kangkang pun boleh tepat sambil menonggeng pun boleh.

Tapi, gua jadi keliru, otak gua tak dapat terima. Puas dah otak gua bagi signal 'boleh' pada badan gua. Hati gua pula tak habis-habis kata 'kau boleh Bo, boleh ni.' Tapi tetap gagal untuk gua buat dengan indie tanpa bantuan rakan sepasukan. Bagi acara rope climbing.

Ciss! Start hari ini, gua berhenti makan tengah hari. Gua dah kira-kira, menjelang tahun depan, campur bonus, dah tolak sana sikit, sini sikit, cukup gua nak beli Wheeler.

Tak pun, malam ni, gua mula gantung stokin bawah jam dinding atas TV. Favorite spot semua orang. Termasuk Santa Claus. Kompem.

Mulai malam ini gua letak wish list gua dalam stokin. Ada empat hari lagi ni. Sempat lagi. Dari nombor 1 sampai 10, semua gua tulis jenama Mountain Bike terkenal dan termahal. Body alloy pun ok. Tak payah body carbon.

Berat gua makin menjadi-jadi naik ni. Mana boleh jadi!!!

Settle.

Thursday, December 17, 2009

Nervous breakdown.

Dada gua macam nak pecah. Jantung gua berdegup kencang. Segala pembuluh darah gua sesak dengan darah yang dipam dari jantung dengan tekanan yang tinggi. Terus laju meluncur ke otak dan anggota badan yang lain.

Titik titik peluh dah mula terbit kat dahi licin gebu gua. Yang jantan, yang betina, pondan, khunsa, semua ada. Berlumba, berlari-lari anak keluar menembusi kulit. Terbit macam matahari terbit pagi hari.

Air liur gua pula manjang nak lalu tekak. Sepuluh saat sekali. Naik kering mulut gua. Manjang rasa nak minum.

Sekarang ini, gua cuma ada masa lebih kurang sejam untuk sediakan ayat kalis. Kalis daripada pertanyaan berbisa bos bos besar gua. Kalis daripada serangan mental bos bos besar gua. Kalis daripada amarah bos bos besar gua.

Mana tahu, segala perbuatan 'maksiat' dalam pejabat gua dapat dikesan. Masak juga gua nak menjawap. Setakat dia orang tanya pasal Youtube ke, Facebook ke, boleh lagi gua kalis.

Tapi kalau dah masuk bab blog, bab Rapidshare, Mediafire, Hotfile yang gua guna untuk muat turun medium untuk melampias nafsu telinga gua, payah juga tu. Tu belum cerita kes curi-curi tengok Suicide Girl ke, Playboy Playmate ke.

Sambil-sambil tu, akal licik gua terpaksa bekerja keras untuk bagi atau buat ayat ayat power untuk 'up' diri sendiri sebagai benteng pertahanan diri dan juga membina keyakinan bos bos besar gua.

Untung-untung increment tahun ni, boleh lepas untuk beli teddy bear bersaiz gua.

Gua cukup tak suka appraisal!

Settle.

Wednesday, December 16, 2009

Pilihan.

Gua pernah terbaca satu quote. Dari siapa, gua tak ingat. Mungkin Faisal Tehrani, mungkin Andrea Hirata, mungkin Robin Sharma, mungkin orang lain. Dari mana pun gua tak ingat. Mungkin buku atau blog atau Facebook atau jaringan web. Tak ingat.

Gua jenis senang. Gua baca, make sense, terus gua simpan dalam hati dan otak. Tapi kadang-kadang terlupa juga.

Life is about options. Once you decided to choose one thing, you will close another opportunity.

Lebih kurang macam ini quote tu.

Jadinya, sekarang ini, gua lebih fokus ke Tiny Dancer. Kadang-kadang dalam gua resah, nak juga suruh Tiny Dancer ni menari atas tapak tangan gua untuk bagi gua tenang. Manjang fokus ke dia, banyak pula yang gua terlupa nak jenguk.

Itu kan normal. Manusia.

Gua teringat sesuatu. Lantas, tanpa buang masa, gua capai telefon, dail nombor rumah gua kat Parit Raja.

"Mak, sihat ke?"

Dekat sebulan juga gua tak call rumah.

Settle.

Tuesday, December 15, 2009

Pemuja Rahasia.

Beberapa tahun lepas, kawan baik gua ada pernah teks gua suruh tengok video klip Sheila On 7, Pemuja Rahsia. Dia kata ada budak sebijik macam gua. Mula-mula macam malas gua nak percaya.

Setahu gua, manusia yang sama rupa dengan gua adalah adik gua. Yang mana orang akan keliru. Kadang-kadang, bila gua dengan adik gua jalan dalam mall sama-sama, orang akan ingat kembar. Kadang-kadang, gua terpaksa berlakon jadi adik gua untuk tidak meghampakan orang. Bila masa ada kawan dia tegur gua dengan semangat. Dan sebaliknya.

Lagipun, mana mungkin muka secomel gua boleh masuk video klip Sheila On 7. Dah la kulit sawo matang, tak cerah mana, hidung tak mancung, misai tak ada, janggut Afdlin Shauki tak ada, apa tah lagi nak janggut macam Sein. Jangan harap.

Petang semalam, seorang brader ada bagitau gua, dalam Facebook, katanya, dia nampak muka gua dalam video klip yang sama. Siap bersumpah. Sambil dia suruh lupakan Summer Fin untuk sementara.

Ini menimbulkan rasa sangsi. Dengan pantas, gua terus klik link, dan button play, lalu keluar bilik sementara tunggu video tu buffering.

Bila gua menghadap PC semula, lantas gua gua tersenyum.



Macam biasa, gua keliru. Yang mana satu ni brader?!

Settle.

Monday, December 14, 2009

Mungkin.

Mungkin satu hari nanti gua akan ajak lu baring tengah-tengah Jalan Rahmat time pagi pagi buta. Kita sama-sama tenung lampu traffic bertukar warna. Dari merah ke hijau, hijau ke kuning dan kuning ke merah semula.

Feel free bak kata orang taman gua.

Mungkin satu hari nanti gua bawak lu naik sampan. Dan gua akan mendayung, mengemudi, mengharungi kawanan angsa yang banyak yang tengah lepak atas tasik. Tengah rileks-rileks, gua terjun dari sampan. Berenang sekali dengan kawanan angsa. Itu pun, kalau angsa tu tak lari la.

Mungkin satu hari nanti gua akan ajak lu lepak IKEA atau mungkin Red Apple atau mungkin Carvenzi atau Court Mammoth sekali pun. Duduk atas display sofa dan berlakon TV rosak sambil tekan-tekan remote control untuk TV.

Kemudian berlari ke bahagian dapur. Duduk di meja makan. Berlakon untuk makan malam. Sambil gua tengah buat-buat makan, lu duduk sebelah gua sambil perhatikan gua makan. Adegan suap menyuap berlaku.

"Lu bila nak kawen?" tiba-tiba suara mamat satu opis gua terlintas dalam kepala. Persoalan secara spontan yang dia tanya time lunch minggu lepas.

Lantas, segala fantasi gua hilang. Lampu traffic entah kemana, IKEA entah kemana, angsa entah kemana.

Ini semua salah The Notebook dan 500 Days of Summer!

Friday, December 11, 2009

Ini bukan pasal 1 Malaysia.

Gua baru 5 minit lepas tengok cerita ini. GADOH.

Lantas, segala neuron dalam otak gua menjana sesuatu lalu memberikan kekuatan pada gua untuk terus cucuk telefon kepada PC, capai N95, ambil gambar, buka Photoshop, crop, adjust shadow dengan highlight punya level, post terus dalam blog.

Ada masa pergi cari DVD ini. Biasa ada jual kat Pekan Frinjan. Setiap Sabtu pertama setiap bulan bertempat di Dataran Shah Alam. Kalau tak ada, maknanya dah habis.

Ini cerita memang wajib untuk semua orang tonton. Tak kira waktu. Waktu tengah gawat ke, waktu tak ada duit ke, waktu tengah falling in love kaw-kaw ke, waktu tengah lapar ke, waktu tengah kenyang gila sampai tak larat jalan ke, tak kisah.

Ada masa, tengok. Hayati jalan cerita dia. Ini penting!

Gua tak kira lu siapa. Menteri ke, anak menteri ke, kerja satu level bawah pengarah kementerian ke, anak menteri ke, penjawat awam ke, penjawat swasta ke, kerja bisnes sendiri ke, freelancer ke, photographer ke, tukang jaga studio jamming ke, engineer ke, lawyer ke, penggiat teater ke, NGO ke, student ke, tukang tarik kereta ke, kerani ke, pergi tengok cerita ini.

Tengok. Hayati jalan cerita dia. Ini penting!

Kalau tak dapat juga DVD dia. Pergi cari. Pinjam siapa-siapa yang ada. Nak burn ke, nak copy ke, kalau kena tangkap dengan KOMAS jangan salahkan gua. Nak curi ke. Eh...curi jangan. Tak baik. Nak pinjam senyap-senyap lepas itu pulang balik senyap-senyap ke. Itu lu orang punya pasal. Yang penting kena dapatkan cerita dia.

Tengok. Hayati. Tengok dengan mata hati. Bukan mata yang ada ni. Buka minda.

Lepas tengok cerita ini. Renung balik dalam diri. Lu mana punya orang. Budak-budak yang gaduh pasal bangsa ke, yang asyik nak salahkan Cina atau asyik nak salahkan Melayu. Atau, cikgu-cikgu yang manjang nak gaduh bila mesyuarat tapi akal pendek, atau cikgu yang duk cium bontot guru besar siap kipas baaaaaiiikkk punya, atau orang-orang 'besar'. Atau penggiat teater. Atau seorang ah long. Atau makwe yang kena rompak.

Tengok. Hayati. Tengok dengan mata hati. Buka minda.

Tapi, kalau lu tengok, penuh dengan bunyi komplen, itu tak kena, ini tak kena, itu salah, ini salah, baik tak payah. Namron mesti jaki tengok muka lu.

Semuanya masih belum terlambat untuk ubah cara kita berfikir dan pandang 'orang' lain.

Perrghh...semangat betul gua!!

Settle.

Thursday, December 10, 2009

Holiday mood

Gua dah dalam mood cuti. Hari last day kerja dalam minggu ini. Kerja hanya empat hari seminggu sampai tahun baru. Yeay!!!

Wednesday, December 09, 2009

Sesekali teringat [2].

Dulu, masa gua sekolah rendah. Sistem persekolahan gua adalah sepanjang hari. Pagi sekolah rendah, tengah hari rilek sekejap, petang sekolah agama. Kadang-kadang time sekolah agama ini-lah time nak main sepanjang masa.

Time sekolah agama ini juga gua sudah jatuh hati sama seorang makwe. Maria binti Othman nama dia. Gua rilek-rilek letak akronim. MBO. Settle.

Si MBO ni punya cun itu jam. Adoi la. Kulit putih umpama kapas. Halus macam embun pagi. Mata galak sikit. Kalau berjalan macam Maria Ozawa pakai kimono. Langkah stail kecik kecik. Dia punya jeling, jangan cakap-lah. Macam tertusuk panah ke dalam hati.

Miawww! Geram pula gua tetiba teringat ini.

MBO ni cuma sekolah agama kat sekolah gua. Waktu sekolah rendah, sekolah lain. Sekolah tempat ayah dia mengajar. Gua dengar bapak dia guru besar yang garang.

MBO pandai cari duit. Sambil sambil pergi sekolah agama, dia jual aiskrim Malaysia. 10 sen sebatang. Selalu saja habis aiskrim si MBO ini. Maklum-lah makwe cun.

Itu jam. Jatuh hati punya pasal. Gua sanggup pakai kasut cap Power cutting high cut abang gua pergi sekolah agama. Menyemat punya pasal. Peraturan sekolah memang tak ada hal.

Itu jam. Selalu sangat gua beli aiskrim dia dua batang. Bagi 50 sen sekeping. Then, "Keep the change." Macho punya pasal plus pengaruh drama US.

Selalu juga gua bual-bual dalam telefon. Tapi tak lama. Takut. Bapak dia garang. Selalunya takkan dapat gua nak cakap bila dengar suara bapak dia yang angkat. Biasa-lah, MBO ini anak perempuan seorang. Lain semua lelaki.

Bila masuk sekolah menengah, gua dah lost contact. Gua kemana, MBO kemana. Tapi itu jam apa ada sedih. Lantak la. Mata gua dah kelabu dengan makwe makwe sekolah Temenggong Ibrahim Girl School (TIGS) lalu lalang tepi pagar sekolah gua. Budak bandar lagi.

Pernah satu ketika dulu, zaman lepas SPM, Pakcik Othman kena tengking dengan gua. Sebab banyak hal time gua call nak cakap sama Maria. Tanya itu ini, macam macam. Gua yang tak banyak syiling cuma nak tanya khabar. Bukan terus ajak kahwin pun. Hangin gua.

Lagipun, zaman tu memang barai sikit. Lepas SPM. Zaman merasa hidup bebas sikit. Perasan dah besar. Rebel pun menjadi-jadi.

Sudahnya, sampai sekarang gua tak tahu apa jadi pada MBO. Dah kahwin ke? Jual aiskrim Malaysia lagi ke? Dah jadi tauke kilang aiskrim ke? Kulit putih macam kapas lagi ke? Bapak dia garang lagi ke? Dah ada pakwe ke?

Ke...dah jadi tauke panggung wayang MBO dah? Erkk!

Settle.

Tuesday, December 08, 2009

Gejolak perasaan.

Gua perasan. Tulisan gua sekarang dah tak semacam dulu. Tak se-miserable dulu. Tak se-funny dulu. Tak se-emo dulu. Tak berapa menghanyutkan macam dulu-dulu.

Gua pun tak tahu kenapa.

Bagi gua, mungkin otak gua terlalu banyak benda yang gua fokuskan. Dengan hujung-hujung tahun ni, banyak benda gua nak kena settlekan. Speech untuk Annual Review syarikat gua lah, lagu dan kod gitar Hey Jude yang gua tak hafal lagi untuk Annual Diner pula. Belum kes gua kena paksa nyayi lagu Linkin Park (LP, WTF!) dengan Principle Engineer gua dari Jepun lagi. Grrrr...!

Belum kes kejar semula benda yang gua belum dapat lagi. Wish list tahun ni baru satu dua benda dapat. Kasut Vans Era dengan Converse putih high cut belum dapat lagi. Basikal Wheeler Pro 49 pun tak dapat lagi. Cable coil dengan spark plug cable kereta hitam gua ada-lah gua dapat. Secara terpaksa. Grrrr...!

Atau mungkin gua lebih fokus kepada manusia tersayang di negeri hujung tanah sana. Ada brader dari Libya bagitau gua, kekurangan imaginasi gua ini disebabkan oleh kuat bercinta. Itu pasal kurang emosi dan miserable. Macam dulu-dulu. Kalau ada pun setakat picisan.

Masuk akal juga. Kalau tidak, masakan King of Letup pun jarang-jarang letup dah sekarang ni. Tak gitu King?

Atau modjo gua untuk menulis dah semakin menurun dah.

Mungkin gua kena banyak lagi membaca. Mungkin cerita-cerita tentang pemberontakkan. Macam 'Hang Jebat The Untold Story', kalau ada.

Atau cerita cinta terhalang antara dua darjat. Kes mak bapak tak suka bakal menantunya sebab dia kaya, bakal menantu kurang harta.

Atau kisah pembunuhan ngeri. Stail darah tersembur sana sini. Tangan, kaki berterabur. Usus terkeluar, perut terburai. Baru ada inspirasi.

Tak pun tengok DVD cerita komedi romantik. Auuuu!!

Settle.

Monday, December 07, 2009

Karma. Owh, mungkin juga tentang bola.

Sabtu tengah hari. Ketika gua tengah sedap layan Malam Sehati Berdansa (Dira beb!) punya replay show, Tom yang tengah mamai-mamai, duduk di sofa skinny sambil merokok beritahu gua. Bahawa malam nanti ada futsal.

"Owh ok. Puchong?" gua tanya.

"Yup. Tapi ala-ala friendly ni kata Vee."

"Friendly pulak." gua balas separa mengeluh. Menyembunyikan perasaan excited.

Lantas, itu jam, sebagai manusia yang minat bersukan, bila terdengar perkataan friendly, gua akan set dalam minda gua untuk bermain dalam skala bersungguh-sungguh dari biasa. Bukan stail main petang-petang.

[,]

"Kalau gua jalan henjut-henjut sikit time masuk dalam area futsal dengan pakaian gua sekarang ni amacam?" gua tanya Tom secara sarkastik setelah keluar dari kereta.

Itu jam, gaya tak ingat. Dengan sleeveless Nike, seluar Adidas 3/4 yang baru beli, siap dengan cekak rambut.

"Gua sepak muka lu pakai kasut Adidas ni kang."

"Ha ha ha." Gua gelak kuat.

[,]

Dalam gelanggang, satu team brader-brader Puchong tengah lawan dengan team budak-budak Puchong. Orang dah brader-brader, nak lawan dengan angin budak-budak baru habis sekolah. Memang tak terlawan.

Budak-budak punya laju...ish...ish...ish..

"Faktor umor la tu Vee!" gua jerit dari luar memandangkan Vee yang terkial-kial nak lepaskan diri dari benteng pertahanan.

[,]

Tengah sedap gua buat gerakan satu-dua dengan Tom, time gua nak ambil semula hantaran Tom, ada seorang budak sudah terjah gua secara aggresive.

Pada masa yang sama, keseimbangan badan gua hilang, step gua entah kemana, bola entah kemana. Maka, hero team brader-brader #2 terbaring atas gelanggang.

Gua bangun. Terasa sakit di ankle kiri gua. Picit-picit sikit, lari-lari anak sikit gaya Van Persie lepas kena 'sebat', ok. Boleh main lagi. Itu jam, team brader-brader #2 dah teruk juga kena dengan team budak-budak. Kalau gua tak main, nak harap siapa jaringkan gol.

Setelah tamat permainan. Gua duduk picit-picit ankle kiri gua sambil berfikir. Karma la ni. Faktor umur.

Sudahnya, sampai ke minit ini ankle gua sikit bengkak. Buat selamba jalan macam biasa sudah. Takut nanti ada mulut jahat kata gua cari perhatian dalam pejabat pula.

Karma.

[,]

"Itu lah, minggu lepas main kasar sangat lawan Arsenal, kan dah kalah dengan team pakar seri." Kodeng berkata-kata merujuk ke Chelsea yang kalah dengan Manchester City.

Ooops. Karma.

Settle.

Friday, December 04, 2009

Gua dan muzik.

Gua dengan muzik memang tak boleh berenggang. Tanpa muzik, gua rasakan hidup gua macam tak berapa lengkap.

Kalau tidak, masakan setiap pagi kena layan MTV atau Channel [V] dulu sebelum kerja instead of layan My Name Is Earl kat channel Star World.

Nak dengar The S.I.G.I.T dari CD, wish list nombor 16 gua belum lagi dapat dipenuhi. Beli mini compo cap JVC untuk letak dalam bilik. Sambil-sambil bersiap nak pergi kerja dengar lagu-lagu rock kuat-kuat. Baru semangat menaik, bak kata budak-budak Lipis.

Kalau dalam kereta, mesti tune in Hitz.FM. Ini untuk dengar lagu-lagu terkini. Kadang kadang benci juga dengar lagu terkini ni. Rasa macam moden sangat. Pilihan lagu kalau manjang R&B tak pun pop punk. Alahai, mau bernanah telinga. Nak nak lagu dari Pussy Cat Doll. Lagu When I Grow Up. Macam hampeh musik!

Kadang-kadang gua tune in Mix.FM. Ini untuk mood separa moden. Lagu-lagu empat atau lima tahun lampau. Kira stesyen radio alternatif gua. Kadang-kadang menyampah juga bila terdengar lagu Backstreet Boys.

Macam pagi tadi, gua sangkakan gua tengah layan Hitz time lagu Show Me The Meaning Of Being Lonely dari BSB, rupanya Mix. Sudahnya, melekat juga lagu tu dalam kepala gua untuk beberapa saat. Nasib baik gua dapat tahan diri gua dari sing a long. EUURRGGHH! Meh sini gua sepak sekali. Nak tahu sangat makna lonely.

Nasib baik lepas lagu tu, lagu Mr. Big, Wild World. Terus lupa BSB ni.

Selalu juga gua tune in BFM. Frekuensi 89.9 area Lembah Klang. Station ini memang rockin' punya station. Tapi tengok time. Kadang-kadang terselit juga lagu Dayang Nurfaizah yang 'Dayang sayang kamu' tu.

Untung nasib ada lagu Smashing Pumpkins. Yang paling best, Radiohead. Gila rare pilihan lagu. Nak lagi rare, lagu The Rolling Stone. Pergghh...memang cara! Sikit lagi mesti ada lagu Search.

Nasib baik, kalau pagi-pagi, Hitz memang terbaik. Dalam kebosanan gua melayan jalan jammed akibat hujan pagi tadi, keluar lagu Empire State of Mind dari Jay Z. Mamat ni memang cara. Sudahnya, dari tadi gua ulang lagu Empire State of Mind ni.

Walau tak dapat gua nak follow rapping si Jay Z, dapat ikut Alicia Keys time awal korus time dia sebut New York tu pun jadi-lah.

Settle.

Owh ya, tahniah kepada band HUJAN, walau gua tak minat. Gua dapat tahu ada brader dari New Zealand beli CD lu orang letak dalam kereta dia.

Settle sekali lagi.

Thursday, December 03, 2009

Writer's block.

Daripada awal minggu hari itu, sampai la sekarang.

Gua taip-taip, padam. Gua taip-taip, padam. Gua taip-taip dan taip lagi, click pada button 'SAVE NOW' instead of click to the 'PUBLISH POST' button.

Haram. Apa dah jadi pada gua pun tak tahu.

Errkk, dah Disember dah?!!

Monday, November 30, 2009

Keseimbangan kosmos.

Hujung minggu itu, hujung minggu gembira Rembo. Mana tak-nya, segala yang dalam kepala, segala yang difikirkan, segala yang dirancang, berjaya dilaksanakan. Dah lama dah Rembo rancang macam-macam. Semuanya untuk spark up the feeling.

Hujung minggu itu juga Rembo duduk berdua dalam kereta tunggu hujan lebat berhenti. Nak teruskan perjalanan ke bandar, takut nak redah air lalu yang buat mini banjir depan stesyen minyak Mobil.

Sudahnya, mereka makan Twisties sama-sama dalam kereta sambil tunggu air lalu surut sambil dengar irama hujan. Nasib baik tak ada scene terpegang tangan.

Hujung minggu itu juga Rembo berdua main tunjuk-tunjuk pelangi lepas balik dari bandar. Masing-masing tunjuk bersungguh-sungguh. Mana tahu kalau betul kata orang tua tunjuk pelangi nanti jari jadi kudung.

Hujung minggu itu juga Rembo bersungguh-sungguh ikut gaya Dave Ghrol menyanyi part korus lagu Tiny Dancer. Sampai terteleng-teleng kepala nak bagi impak kepada Penari Kecil yang duduk sebelah dalam kereta hitam time pergi kenduri kahwin si Kodeng.

Hujung minggu itu juga Rembo menyumpah seranah kena layan traffic jam dari Pedas-Linggi sampai ke Nilai. Celaka.

Hujung minggu itu juga Rembo menyumpah depan TV sebab Arsenal kalah. Main cantik, tapi tak ada rezeki.

Nak yang gembira semua, mana boleh! Kalau semua yang baik baik sahaja berlaku, mustahil ada peperangan dalam dunia ni.

Keseimbangan kosmos.

Wednesday, November 25, 2009

Siri entri sebelum raya

Gua sedang mengalami satu gejala rasa bosan untuk bekerja. Nak nak hari last ini, sekejap-sekejap tengok jam, sekejap-sekejap tengok jam. Manjang rasa lambat.

Bertambah malas lagi bila gua mengenangkan balik dalam keadaan duit saki baki gaji bulan lepas. Nak harap gaji on time, jangan harap! Gua ingat, tunggu Saga BLM gua punya accountant dah jadi kura-kura gua terbalikan baru dapat gaji on time.

Oleh itu, esok gua cuti. Balik kampung. Malam esok gua dah boleh bercengkerama.

Lepak Bukit Soga. Beli popcorn, seat kereta hitam gua kasi dalam kedudukan baring, sunroof kasi buka luas-luas. Berbual tentang masa depan sambil tenung bintang. Cantek!

Tak pun, duduk atas roof BP Mall, kaki terjuntai ke bawah. Dengan Twisties pack besar kongsi sama-sama. Nanti ada scene terpegang tangan bila nak ambil Twisties. Duduk hadap jalan raya. Lepas itu, main imbang-imbang badan jalan atas tembok.

Paling tak pun, minum dekat kedai Badut, sambil duduk rapat-rapat, sambil makan pisang atau tempe goreng kongsi satu pinggan cecah sambal kicap pun ok. Sebab, dunia gua akan jadi vacuum bila lu ada sebelah.

Jadinya, sempena cuti sekolah dan musim perayaan ini, sila jangan jadi bodoh bila atas jalan. Lu susah, orang lain lagi susah.

Lu nak laju, lu punya hal, tapi laju sampai jadi orang lain punya hal, lu memang buat hal.

Selamat makan daging korban!

Tuesday, November 24, 2009

Harun Salim Bachik!



Antara part spontan paling kelakar dalam dunia. Super kelakar! Melekek lekek gua ketawa bawah meja pejabat gua.

Monday, November 23, 2009

Ini entri marah!! [5]

Dulu. Zaman nenek-nenek gua kat kampung. Dan masih dara. Gua yakin satu perkara. Sopan santun dan berbudi bahasa jadi amalan. Semua orang bersopan santun. Yang gua maksudkan di sini adalah manusia yang Melayu.

Segalanya sopan santun. Nak berborak, sopan santun. Minum, sopan santun. Makan, sopan santun. Bersosial, sopan santun. Gua agak time joget lambak kalau ada pun sopan santun.

Jadinya, perkara sopan santun dan berbudi bahasa ini, gua agak, biasanya akan menjadi turun menurun. Kebiasaan yang biasa orang Melayu lakukan. Dari harta, ilmu, sampai ke hantu. Semua akan diturunkan.

Dulu. Zaman gua jadi budak kecil. Sebelum sekolah lagi gua dah diajar bercakap secara sopan santun. Tak menengking. Berbudi bahasa. Segala. All the good deeds.

Lepas itu masuk tadika KEMAS pun dah diajar supaya cakap secara sopan santun. Itu ini sopan santun. Semunya sopan santun. Malas gua nak listkan panjang-panjang.

Jadinya, pada atas dasar yang sama, gua anggap, semua akan mendapat pendidikan yang sama. Sama ada pembelajaran secara tak rasmi iaitu atau secara rasmi atau secara turun menurun.

Tapi, kalau untuk tidak sopan santun dan tidak berbudi bahasa pada kawan-kawan. Itu biasa. Semua orang buat. Nak nak orang Melaka atau Muar. Itu memang tak ada hal. Kadang-kadang gua pun outspoken. Mencarut bagai.

Gua pula bukan tagih melampau-lampau punya sopan santun dan budi bahasa. Sampaikan gua nak masuk kereta kena buka pintu, berselisih bagi salam ke, senyum ke, kalau datang rumah mesti ada air. Paling kurang pun teh 'o'. Bukan itu yang gua tagih.

Tapi cukup la sekadar minta maaf kalau salah nombor. Cuma cakap, "owh, sorry." pun dah ok sangat. Cakap "sorry" pun dah ok. Daripada lu terus letak. Sedangkan gua tengah dalam keadaan keliru.

Punya-lah beriya seluk poket seluar nak jawab cepat. Kot kot penting sangat phone call tu kan. Sudahnya, sakit hati yang gua dapat.

Kalau lu dah macam ni punya kurang ajar, esok, anak lu amacam? Ngeri kan?

Settle.

Sementara gua punya gitar menangis perlahan.



Apa pasal ini lagu buat gua teringat pada BCDKM pun gua tak tahu. Celaka-lah KLMJ!!!

Friday, November 20, 2009

PT PT N

Petang semalam. Tengah gua rehat-rehat. Sambil layan Hitz dot tv. Sambil hirup sup Cambell. Cecah roti Gardenia sikit.

Tiba-tiba masuk satu teks dari Penari Kecil.

"Jumlah hutang RM38,599. Setakat Nov 2009."

Lantas gua laungkan caci maki terhadap PTPTN sambil buat kuda-kuda, tangan tergenggam erat dan pandang arah langit gelap.

Thursday, November 19, 2009

Lyrics snippet [3].

"Hold me closer tiny dancer
Count the headlights on the highway
Lay me down in sheets of linen
you had a busy day today." - Tiny Dancer, Elton John.

Semakin pulih. Suhu badan normal. Keseorangan. Ubat-ubatan. Hitz dot tv.

Ini semua buat gua dalam mode kerinduan. Ah!

Wednesday, November 18, 2009

Gua benci hujan di Kuala Lumpur!

Dari Isnin petang hari itu badan gua dah rasa lain macam. Padahal tengah hari Isnin tu, gua kena hujan sekejap je. Dari pintu depan pejabat gua sampai ke kereta hitam gua. Untuk ambil payung. Dalam 5 meter. Tak jauh mana pun.

Semalam. Semakin menjadi. Kepala gua berat, hidung tersumbat. Petanda awal la ni. Sekejap sejuk, sekejap panas. Lepas mandi rasa sejuk gila, 10 minit lepas tu panas pula.

Malam tadi sebelum tidur, suhu badan gua normal. Cuma hujung-hujung kaki gua terasa sejuk. Biasa tak ada apa-apa. Menjelang 4 pagi, gua tidur dalam keadaan merengkot macam bayi dalam perut. Padahal kipas hanya pada kelajuan 3.

Sejuk yang amat. Suhu badan menaik. Tonsil mula bengkak. Telan saliva pun terasa perit. Macam telan duri dalam tekak.

Lantas pukul 8 pagi gua teks boss kecik gua, gua absent. Not feeling well gua kata.

Sekarang ni, gua tengah layan Foo Fighters, Van Halen, Motorhead dan Search sambil baring-baring baca magazine Mountain Biking UK sebelah ubat-ubatan. Kalau cinta itu kekuatan, rock n roll itu tenaga. Mana tahu esok boleh sembuh.

Terasa macam nak makan Cornetto pulak! Maklum-lah, demam.

Settle.

Tuesday, November 17, 2009

Orang dah ada baby...

Semalam. Tengah gua sibuk edit prosedur yang orang Batam hantar, tiba-tiba ada bunyi beep berganda dari telefon mahal gua.

Teks dari ex-bloodsucker gua. Budak-budak JB memang suka guna istilah bloodsucker ni. Nak nak budak Teknik JB.

"Bo g umah Papa ahad ni? Saing ah." teks dari Farah.

Papa adalah seorang rakan kita orang yang merupakan vocalist kumpulan emo-hardcore-ala-metal-hardcore mantap era pertengahan 2003.

"What for?" Gua tanya. Padahal gua dah budget sesuatu.

"Erm. Alamak. Nampaknya kau xde dapat invitation qiqah anak dia." teks si Farah lagi.

Gua dah agak dah. Mesti ada kaitan dengan bab-bab anak ni.

Lantas gua jawap sambil buat ayat emo. Memandangkan emosi emo gua dah lama gua tak layan.

"Biasela. Orang bujang. Mana nk 'in' sgt lepak ngn mbe2 dah tahap cite pasal lampin anak. Ye dak?"

"Ala jangan la cakap mcm tu..ingat dia ada jemput kau gak. Bleh jumpe..maybe sbb buat kt umah inlaws dia kot tu x ajak ramai kot." balas si Farah gaya pujuk gua.

Itu jam, rasa kecik juga hati gua ni. Mentang-mentang-lah gua bujang. Tapi gua fikir belah positif. Malas ambil pusing sangat.

Itu jam juga gua rasa macam nak terus teks gua punya Penari Kecil ajak buat baby. Baru dia orang ni tahu.

Settle.

Monday, November 16, 2009

Batam semula.

Malam tadi gua tak boleh tidur lagi. Dalam kepala fikir macam-macam. Bilangan rambut gua yang gugur pun semakin banyak. Bersepah atas tilam.

Sudahnya, pagi-pagi gua bangun untuk ke pejabat dengan rasa sangat berat. Tambahan kata orang bijak pandai, monday blues. Ini tak ada kena mengena dengan Chelsea 'The Blues'. Cerita lain.

Cuaca pula mendung-mendung menagih simpati. Gloomy. Sejuk. Rasa macam musim luruh di kota Venice. Naik bot menyusuri anak-anak sungai dengan baju tebal sambil nyanyi lagu Close To You secara berbisik pada telinga makwe, memang A.

Kalau dah start hari macam ini, memang malas sampai ke petang-lah jawapannya.

Rutin mingguan. Hari Isnin mesti ada service meeting. Meeting yang sangat bosan pada gua. Balik-balik benda yang sama akan di bincangkan. Team gua tak la banyak sangat masalahnya. team lain banyak-lah. Dah gua dari mula duduk mendengar masalah team lain.

Selesai meeting, team gua adakan perbincangan kecil. Antara team gua. Susun schedule antara teammate gua yang lain. Update kerja sampai Chinese New Year.

"Rembo. Please be ready." bos kecik gua bagi arahan.

"Ready for what boss?"

"Maybe. Early of December I will send you to Batam. For the ACC machine. You go there and learn the machine with the Japanese engineer. Sambil-sambil dia buat modification tu."

"Owh. Batam aa boss?"

"Why? Any problem?"

"Definitely no problem boss." jawap gua sambil senyum-senyum.

Terus semangat gua berkobar-kobar buat kerja sampai petang.

Batam, here I come.

Settle.

Friday, November 13, 2009

Gua, jejantas dan Baizura Kahar.


Kalau lu orang lalu NPE dari USJ 15 menghala ke arah Jalan Klang Lama, sebelum sampai depan Sunway Pyramid akan ada beberapa jejantas. Jejantas ini lah yang gua selalu turun naik bila masa hari Jumaat untuk ke masjid.

Keadaan jejantas bagi gua agak mengerikan. Tak cun langsung. Penuh dengan kertas-kertas iklan photostat. Kerja kosong kat Singapura lah, iklan sewa kereta-lah. Iklan Ah Long paling banyak.

Tambahan, kiri dan kanan jejantas ini ada satu billboard besar yang tampal iklan pakaian brand Forest wa rasa. Forest?

Dengan adanya billboard ni menjadikan jejantas ini berkeadaan suram. Dan seram.

Beberapa bulan lepas. Gua lalu sini untuk masuk office semula dari masjid belakang Caltex. Seorang diri. Orang lain tak ada. Semua sibuk ke customer masing-masing.

Tiba-tiba, gua terasa macam ada Baizura Kahar sebelah gua. Peluk lengan. Gua pula muka macho gila. Pakai baju lengan panjang warna putih. Turtleneck lagi.

Baru masuk separuh jejantas, gua nampak ada budak kena belasah dengan sekumpulan samseng. Gua dengan Baizura Kahar buat derk. Jalan terus.

Tiba-tiba, gua ambil keputusan untuk tolong budak yang kena belasah tadi. Pergi dekat samseng yang tengah nak hentak budak tu, gua tarik tangan dia yang dah hayun ke budak tu dari belakang.

Baizura Kahar dah jerit-jerit suruh biarkan. Gua tak peduli. Mesti tunjuk hero depan makwe.

Bila samseng tu pusing, gua bagi penumbuk tepat ke muka dia. Tak cukup sekali. Berkali-kali. Samseng yang lain dah gabra. Semua dah takut-takut nak hentak budak tu.

Tengah gua sedap tumbuk samseng tu, tiba-tiba gua terasa bahu gua kena tarik dari belakang. Bila gua pusing, gua perasan ada satu samseng bersaiz kecil macam nak tumbuk perut gua.

Gua tak sedar apa. Yang gua tahu, perut gua sebelah kiri terasa pedih dan panas. Bila gua pegang. Memang panas. Terasa ada cecair mengalir dari celah-celah jari gua. Tengah gua panik, samseng bersaiz kecil tu tolak gua sampai besi penghadang jejantas.

Rupa-rupanya, gua dah kena kerambit kat perut. Akibat kehilangan banyak darah, keseimbangan badan gua dah hilang. Lantas gua jatuh ke bawah menghala ke jalan raya setelah kena tolak dengan samseng bersaiz kecil.

Itu jam gua nampak Baizura Kahar tengah menangis gila-gila.

Eh, ini macam cerita Sepi!

Settle.

Thursday, November 12, 2009

Post Pekan Frinjan

Ahad lepas. Gua sedar dari tidur time sikit lagi gelincir matahari. Penat meniaga di Frinjan buat gua sleep like a baby. Nyenyak gila. Nak nak hujan kala subuh. Terbaik!

Dalam mamai lepas bangun tidur, gua terus ke dapur. Jerang air paip. Buat pekena kopi 'O' cap kapal api. Memang terangkat! Atas peti sejuk ada 2 3 biji telur ayam. Cantek! Boleh gua buat scramble egg untuk sarapan.

Dengan semangat, bancuh kopi 'O'. Take a sip. Pergghhh...terbaik. Terpejam-pejam mata gua!

Capai telur ayam, basuh, tuang minyak dalam kuali. Sos dengan Cukup Rasa dan lama standby tepi kuali. Ngam.

Ktek! Ktek! Ktek!

Api kat dapur gua malu-malu nak keluar. Gua cuba lagi.

Ktek! Ktek! Ktek!

Masih tak keluar api lagi. Kala gua tunduk nak tengok apa jadi pada dapur gua, itu jam gua dengar suara Tom dari atas sofa skinny.

"Gas habis la Rem!"

Celaka. Benar benar spoilt my sunny Sunday gua! Padan la gua nampak ada bekas tumis dalam ricecooker gua. Ada kutu goreng mee dalam ricecooker agaknya.

Itu sebab gua mengidam dapur memasak tanpa api. Senang kerja gua.

Dah sekarang ni, gua angkat tong gas penuh dari luar pagar sampai ke dapur pun termengah-mengah. Apa sudah jadi pada paru-paru atlet gua ni pun gua masih keliru dari Ahad hari tu sampai sekarang.

Wednesday, November 11, 2009

Lyrics snippet [2].

"She looks like the real thing
She tastes like the real thing
My fake plastic love.
But I can't help the feeling
I could blow through the ceiling
If I just turn and run.
And it wears me out, it wears me out.
It wears me out, it wears me out." - Fake Plastic Tree, Radiohead.

Gila meremang semua bulu dalam badan gua dengar suara Thom Yorke nyanyi lagu part ni. Terus direct ke dalam hati wa dia punya mesej.

Monday, November 09, 2009

Time Pekan Frinjan.

Dalam hati Rembo berbisik,

"Apa jadah lain macam punya ketat seluar Uniqlo slim fit gua ni. Dulu ok je. Nampak gebu je peha ngan betis gua ni."

Sambil-sambil itu, Rembo duduk bersimpuh atas plastik lapik letak baju atas Dataran Shah Alam sambil lipat T-Shirt Crosby, Stills, Nash & Young kain tie dye. Sekali Orang-Orang Halus Tanjung Malim serang, berterabur semuanya. Nak duduk bersila kang, tertunjuk kulit pinggang dengan getah seluar dalam pula.

Kadang-kadang, time-time Rembo duduk relax atas kerusi, tunggu pelanggan tengok-tengok baju, nak capai kotak rokok jatuh atas dataran Shah Alam pun terasa senak perut.

"Haih. Apa dah jadi gua ni?" keluh Rembo sambil tenung riak gerimis yang jatuh.

Fikiran Rembo melayang-layang. Lantas teringatkan beberapa hari lepas.

"Tadi, sebelum main futsal dah makan mee sanggul. Ni lepas main, burger pulak. Gila kuat makan lu skang ni Bo!" tempik si Tom dengan nada gurau-gurau bercampur pelik tengok gelagat partner in crime-nya.

Fikiran Rembo terus melayang-layang.

Sambil mengingatkan apa yang dia dah buat sampai selera makannya bertambah besar. Kadang-kadang time balik kerja mesti nak kena Snickers dengan Nescaffe dalam tin. Walaupun tengah hari dah makan macam orang buka puasa.

Fikiran Rembo terus melayang-layang. Sambil tenung riak gerimis yang jatuh.

Segala kotak ingatannya diselongkar semula. Helai demi helai kertas diselak. Kosong. Masih tak jumpa jawapan. Kotak demi kotak informasi dalam kotak ingatannya dibuka Rembo. Pun masih kosong. Tiada jawapan. Rembo tak putus asa. Terus diselongkar lebih dalam kotak ingatannya.

Terasa semakin dekat dengan jawapan. Satu persatu lawan web mula kelihatan. Dari blog ke Facebook. Dari Facebook ke Ultimate Guitar.Com. Dari Ultimate Guitar.Com ke Smokefree.gov.

"Ha, ni la dia jawapannya." Sambil Rembo petik jari.

Rembo pernah baca, kalau nak quit smoking, memang badan akan sedikit naik. Ini adalah kerana kurangnya bahan kimia yang meliputi lidah. Secara tak langsung akan meningkatkan deria rasa. Seterusnya manjang rasa nak melantak.

Sambil-sambil Rembo tunggu pelanggan beli baju, sambil-sambil Rembo fikir nak cari duit lebih buat beli Scott.

Untung-untung, nanti, tak senak perut lagi kalau nak ambil kotak rokok jatuh atas dataran Shah Alam bila tengah duduk relax-relax tunggu pelanggan.

Settle.

Sunday, November 08, 2009

Pre - pekan Frinjan.

"Dah nak ke Dataran Shah Alam?" tanya si Penari Kecil.

"Haah. Hari ini wa nak dressing rock n roll. Amacam?"

"Nak rock n roll saje..."

"Laa...mestila. Kalau cinta itu kekuatan, rock n roll itu tenaga. Bak kata orang taman wa, energy." terang gua pada si Penari Kecil.

"Ia-lah tu."

"Bukan apa, tauke kena dress macam barang yang dia jual."

"Yelah, yelah."

Ayat biasa perempuan bila malas nak layan.

Lantas gua sarung seluar hitam ketat dengan baju perempuan seksi pegang gitar pose atas motor besar tanpa sebarang rasa curiga.

Saturday, November 07, 2009

Lyrics snippet.

"When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse." - Fix You, Coldplay

Kadang-kadang. Bila gua fikir-fikir balik. Gua rasa macam nak menangis sambil tengok langit biru bila gua dengar atau teringat rangkap pertama lirik lagu ni.

Thursday, November 05, 2009

Remember, remember 5th of November.

Beberapa tahun lepas. Itu jam, samada gua tengah menganggur atau bekerja di butik mahal BP Mall, gua tak berapa ingat. Semangat anarki gua membara. Meluap-luap rasanya. Ini semua pasal terpengaruh dengan V for Vendetta.

Itu jam, semangat V dah masuk dalam diri gua. Naik motor sana sini gua bersiul-siul riang lagu okestra V. Jalan-jalan sana sini gua rasa nak spray bentuk bulat dengan huruf 'V' besar guna spray warna merah. Duduk minum pun tangan gua gatal gatal buat bentuk bulat dengan huruf 'V' besar gua air teh yang meleleh atas meja.

Itu jam, tengok berita pun nak memaki. Semua tak betul. Semua salah. Propaganda-lah, kroni-lah, semua keluar dari mulut gua. Nampak polis muda pun rasa macam nak hentak guna helmet. Nampak Joe, tauke bundle Parit Raja yang gua rasa dia fascist pun rasa macam nak bagi terajang terbang.

Grrrr...!!

Sekarang macam dah slow down sikit. Mana boleh jadi macam ni! Hujung minggu ini, gua nekad cari frame IKEA. Letak poster V for Vendetta yang gua beli tahun lepas, gantung dekat dinding hujung katil belah kaki.

Jadinya, bangun-bangun tidur, terus nampak V. Baru semangat.

Settle.

Tuesday, November 03, 2009

Ini entri marah!! [4]

"Wa flying kick juga mesin ni kang!!" ujar Rembo dalam keadaan hati panas.

"Sabar Bo, sabar." Chong cuba menenangkan Rembo.

"Nak sabar mende lagi ni bro. Nak tunggu table mounter punya temperature up pun lambat gila babi. Siap kalau letak telur boleh menetas jadi anak ayam dia punya lama. Dari pagi tadi lagi duk tercongok kat sini. Bubble kat belakang wafer tu tak settle lagi."

"Ye ho."

"Hah, lu pun tahu. Dasar tape murah!!! Phuiiihhhh!!!!" jelas kemarahan Rembo disitu,

Tapi dia lupa. Dia pakai face mask. Ludahnya tak lepas ke lantai.

Sikit lagi customer punya troli nak di terajang-nya. Rembo kalau dah hatinya panas, memang semua tak kena.

Sekarang, Rembo tengah bersandar tepi mesin. Sikit lagi, kalau tak boleh juga, kalau bubble kat wafer tak hilang juga, memang kena 'kencing' la customer Rembo ini.

Settle.

Sunday, November 01, 2009

Bukan hari Sabtu.

Rumah --> 7 Eleven --> BP Mall --> Minyak Beku --> Bustand lama --> cendol Pak 'O' --> rumah --> warung Badut --> rumah --> Restoran U depan kilang Sharp --> rumah --> warung Badut --> Arsenal menang secara handsome, 3 -- 1 -> Benut --> Rengit --> tokong cina dekat Punggur --> tukar tayar secara turbo --> warung Badut --> rumah.

Hari yang panjang. Haih.

Friday, October 30, 2009

Silent mode.

Sekarang ini, kalau ada kutu ke, makwe ke, kawan-kawan ke, tanya kenapa dah dua tiga hari tak update, gua akan jawap;

"I am on silent mode."

Kata-kata denial untuk idea kering.

Semoga minggu depan ada idea lepas balik kampung.

Woohoo!!

Wednesday, October 28, 2009

Siri bercakap dengan penari kecil [2].

Satu malam. Malam apa, gua tak ingat.

"Sekarang, gua dah ada peti sejuk, mesin basuh, katil queen size warna ungu, rak buku, laci plastik lima tingkat, meja kecik dan ampai mudah alih."

"So...?"tanya Si Penari Kecil.

"Gua nak sofa Carvenzi 'L' shape kaler merah berahi, TV 29 inci siap dengan set home theater Sony atau Panasonic. Itu lu yang kena beli. Amacam?" cadang gua.

"Dapur?"

"Dapur? Lu jugak yang beli. Gua tak nak yang ada api punya. Ok tak?"

"Banyak la lu punya ok! Part yang mahal kena turn gua."

"Muahahahaha"

Settle.

Tuesday, October 27, 2009

Benda baru.

Jumaat lepas. Lepas balik dari pejabat. Lincah. Siap-siap. Wangi-wangi. Gua cakap kat dak-dak rumah, gua nak ke Alamanda. Siapa nak ikut, jom. Pergerakan mesti pantas dan cekap. Masa tak banyak. Time is running out.

Sampai Alamanda, gua terus tuju Carrefour. Laju juga gua jalan itu jam. Dalam Carrefour, terus gua tuju ke bahagian perkakasan elektrik bangsa besar-besar. Area-area TV plasma 29 inci, peti sejuk, aircond Haeir, mesin basuh.

Sampai satu sudut yang gua tuju, terus gua mendekati mesin basuh automatik 6.5 kilogram, terus gua buka cover belah atas. Gua tinjau dalam. Tak ada kertas apa-apa. Ini menunjukkan ada stok. Lantas dengan laju, gua buat order dekat brader kaunter perkhidmatan.

Selesai isi borang segala. Perjanjian termetrai. Percubaan untuk kali ketiga akhirnya berjaya dicapai.

Gua seronok, dak-dak rumah lagi seronok.

Esoknya, sepanjang hari mesin gua tak berhenti operasi. Dari sekecil-kecil seluar sampai ke yang paling tebal. Baju pun sama. Yang tak ada lengan, yang kain lembut, kain 100% kapas, yang 50% cotton 50% polyster. Belum cerita bab tuala dengan cadar lagi. Semua cuci. Bersih. Wangi.

Sudahnya, sepanjang hujung minggu, area tingkat atas gua berbau Softlan sepanjang masa.

Dan gua, dah tak ada alasan lambat sebab basuh-baju-gua-tangan yang biasa gua bagi pada Pipi bila lewat pergi gig tapi sebenarnya tengah makan Pizza Hut.

Settle.

Friday, October 23, 2009

Siri bercakap dengan penari kecil.

Malam tadi. Lokasi, tembok 2 kaki rumah sebelah. Ala...yang biasa ada dekat tepi pagar.

Gua bersila. Sambil menikmati embun malam. Seluar pendek petak-petak biru-kuning-putih. T-shirt biasa yang gua kerat lengan. Uniform untuk tidur.

"Berapa percent dah lu kenal gua skang ni?" tanya gua.

"Errmmm...banyak." jawap Si Penari Kecil.

"Banyak tu berapa? 40? 50? 80?" gua buat garang.

"60%" jawapnya tegas.

Gua dah bayangkan dia dalam court jerit, "Saya bantah yang arif!" Ngeri juga gua.

"Banyak tu." gua beritahu.

"Ye la. Wa dah khatam dah page lu tu." terang dia.

"Pergghh...kalau macam tu, dalam dunia ni, lu agak la kan, berapa orang gadis yang dah kenal gua sebanyak 60% dengan baca page gua sampai khatam?"

"Banyak la kot."

"Lu terasa macam kawan dengan Mawi tak? Muahahaha!"

Settle.

Thursday, October 22, 2009

Sigenal.

Semalam. Seharian gua duduk dalam pejabat. Sambil-sambil mentelaah manual driver untuk motor sambil tunggu telefon dari customer untuk pasang satu driver.

Pukul 3.30 petang, customer gua call. Gua cekal dan tabahkan hati, berserah sikit, gua redah hujan lebat di Kuala Lumpur. Lebat memang betul-betul lebat. Sampai jalan pun samar-samar.

Sampai kilang customer sudah dalam lebih kurang 4.30. Terus masuk production line. Dia orang dah pasang driver. Gua tinggal check connection. Semua ok. Gua pula tinggal buat parameter setting. Banyak juga. Dekat-dekat seratus parameter nak kena buat dengan check.

Dekat pukul 7, gua serah machine untuk production line. Customer happy, gua pun happy. Tapi gua lupa, gua pukul 7 adalah waktu-waktu yang perlu gua hindari. Sebab ini jam, pekerja-pekerja shift 12 jam pun keluar. Yang shift 8 jam pun sama. Keluar pukul 7 sebab O.T 4 jam.

Jadinya, keadaan sesak. Ramai dengan makwe-makwe, kakak-kakak, makcik-makcik, brader-brader, adik-adik, semua ada. Pelbagai warna kulit, kaum dan bangsa. Peringkat umur dan kedudukan dalam kilang. Semua keluar serentak.

Tengah gua berusaha keluar dari jumpsuit gua, tiba-tiba, seorang makwe tegur gua.

"Eh, ada kat sini lagi?" tanya makwe itu.

Berkerut sekejap dahi gua nak cam siapa makwe yang di sebalik face mask ini.

"Eh Wani. Haah ada le. Selagi mesin dua bijik tu ada kat sini, selagi itu la ada kat sini. He...he...he..." gua jawap setelah gua betul-betul yakin makwe itu adalah Wani.

Wani merupakan makwe yang bekerja sebagai technician sama floor dengan mesin gua. Dia pernah follow gua punya training mesin gua dulu. Kagum juga gua dengan dak Wani ni. Jarang gua jumpa makwe memegang jawatan technician dalam kilang.

"Lambat keluar hari ni. Biasa cepat je?"

"Masuk lewat tadi. Dekat pukul 5 baru masuk." gua jawap apa yang perlu.

"Owh. Ni pun kite baru masuk shift hari ini. 1st day."

Errk...kite?

"Laa...padanla keluar saing. Dulu kan normal shift kan?" dalam buat-buat tak ambil kisah pasal perkataan 'kite'.

"Itu la tu." kata Wani sambil berlalu ke tempat duduk.

Gua teruskan keluar dari jumpsuit, lipat elok-elok. Letak dalam plastik, tinggalkan changing room yang sesak dengan manusia.

[,]

Hujan dah berhenti. Gua dengan Chong berjalan ke arah kereta.

"Silap ni Chong. Keluar time gini mesti jalan jem."

"Itu la. You la. Nak balik cepat."

"Apahal gua pulak? Ni kalau dapat yam cha dulu best ni."

"You la. Wani dah bagi signal tadi lu tak nak?"

"Signal? Bila?"

"Tadi la. Itu masa kat changing room tadi."

"Bilanya dia bagi signal Chong?"

"Tadi tu la. Tiba-tiba dia tegur. Mesti ada apa-apa kan?" soal Chong.

"Eh, haah la. Gua tak perasan. Gila naive kan gua?"

Chong tak jawap tapi satu tumbukan padu hinggap ke bahu gua.

Dalam pada gua tengah warm up kereta, sambil gua pandang langit, gua berfikir. Macam mana gua boleh tak perasan 'signal' yang Wani bagi tadi. Penat sangat kot.

Rasa menyesal pun ada, rasa syukur pun ada.

Settle.

Wednesday, October 21, 2009

Enam biji mata.

*percubaan ke 11 untuk buat mata gua sama dengan mata gadis Mesir.

Gua ingat lagi, tahun lepas. Ada seorang kawan, cikgu Bahasa Melayu sekolah swasta belakang pejabat gua, yang selalu jadi rujukan gua tentang kesalahan tatabahasa, yang sekarang gua dengar dah bertunang, cakap pada gua. Jiwa gua halus.

[,]

Malam tadi, gua baru habis mentelaah buku cerita (baca: novel cinta) Ayat-Ayat Cinta. Boleh tahan bergetar jiwa gua baca buku cerita (baca: novel cinta) ini. Ending dia memang cara! Boleh tahan emo gua sekejap. Eh, gua ni kategori lambat ni!! Cilakak.

Malam semalam, gua lari dari tengok Awan Dania. Tapi gua tengok Papadom. Isnin malam pun ramai yang tengok wayang kat Alamanda ini. Boleh tahan sedih juga cerita ini. Gua malas review panjang-panjang.

Gua ulang balik.

Gua ingat lagi, tahun lepas. Ada seorang kawan, cikgu Bahasa Melayu sekolah swasta belakang pejabat gua, yang selalu jadi rujukan gua tentang kesalahan tatabahasa, yang sekarang gua dengar dah bertunang, cakap pada gua. Jiwa gua halus.

Tuesday, October 20, 2009

Manis.

Without you,

Colour could be monochrome.
And sound could be monotone.

Ahhh...pehal manis sangat ayat gua ni?!!!

Sunday, October 18, 2009

Kerinduan.

Beberapa malam lepas. Gua kebosanan. Duit semakin menyusut, pilihan untuk tidak keluar adalah sesuatu yang bijak.

Cik Facebook temankan gua jalan-jalan dalam alam maya. Menyusuri lorong-lorong aplikasi yang complex. Yang menghubungkan gua kepada rakan-rakan lama. Menghubungkan gua kepada acara musik.

Dan terus membawa gua ke jaringan kawan-kawan emo hardcore ala-ala From Autumn To Ashes dan I Killed the Prom Queen. Dan juga Her Last Whisper dan juga...err...Zero February. Lalu gua sampai ke video yang indah untuk gua. Sangat indah.

Video Her Last Whisper perform untuk gig pertama. Dan juga Zero February yang pertama dan...err...terakhir.

Ini video indah. Gua, lu orang, band member Zero Februrary, Her Last Whisper dan juga rakan-rakan yang lain.

Zaman menjerit lagu-lagu anthem dengan sepenuh tenaga. Zaman muzik dengan alunan keras berselang chuga chuga (?). Zaman slam sambil tutup mata dan menuding ke arah langit biru. Zaman gitar memekak stail goreng-goreng sikit. Zaman menyanyi tangan sebelah pegang mic sebelah lagi letak kat pinggang.

Ok. Gua kerinduan. Rindu pada zaman ini dol! Lu orang tau?

Sudahnya, gua layan From Autumn To Ashes sampai lebam hari ini.

Friday, October 16, 2009

Ini entri marah!! [3]

Hari ini gua habis kerja awal. Dalam pukul 3 lebih dah settle. Lepas makan tengah hari, gua start kereta, gua usha jam digital dekat dashboard kereta hitam gua.

"Ahh..awal lagi. Balik pun baca Ayat-Ayat Cinta je kang ni." bisik hati gua.

Tiba-tiba gua teringat nak beli mesin basuh. Dari minggu lepas gua usaha. Manjang tak ada dalam stok je Carrefour Alamanda ni. Itu la, buka kat Putrajaya lagi, memang 'tenang' la. Segala-gala tenang.

45 minit kemudian, gua dah sampai Carrefour Alamanda. Keadaan tenang. Staf-staf kerajaan belum balik kerja. Yang ada ni pun mesti yang rehat tengah hari belum masuk-masuk pejabat lagi.

Sebeleum tuju tempat jual mesin basuh, gua singgah dulu kedai majalah. Ada satu majalah gua nak cari. Gua tengok dekat web bicyclebuysell tu, dengar cerita dah keluar dah majalah Cycle ke apa nama dia. Mana tau nasib gua baik. Boleh gua belajar sikit-sikit dari majalah ni.

Pusing pusing dalam kedai majalah ini tak ada. Gua tak puas hati. Majalah Auto Trader dengan Kereta banyak la. Buat apa. Tak guna untuk gua.

Gua cuba nasib pula dalam MPH. Pusing pusing pun tak ada juga. Sama juga. Yang banyak majalah Auto Trader dengan Top Gear. Padan la Malaysia penuh dengan kereta. Sana sini kereta. Hati gua dah panas sikit-sikit.

Gua terus lupakan majalah, gua terus ke bahagian mesin basuh dalam Carrefour. Tuju mesin basuh yang gua dah usha minggu lepas. Ambil tag dia, tuju terus ke meja perkhidmatan pelanggan. Untung untung ada, esok petang gua terus boleh basuh baju dengan hati yang gembira. Asyik hantar dobi manjang, kecik hati baju baju gua.

Sampai di kaunter perkhidmatan pelanggan, gua terus tanya brader rambut pacak. Memang gua confirm brader ini person in charge. Tengok gaya dah tahu dah.

"Stok ini belum sampai lagi la bro. Semalam yang sampai pun LG. Toshiba esok kot sampai." terang brader rambut pacak.

"LG je? Tapi, minggu lepas brader sorang lagi tu cakap hari ini dah ada dah." gua macam tak puas hati.

"Memang time time gini la sampainya. Tapi hari ini memang tak sampai lagi."

Tanpa menoleh muka brader rambut pacak, gua terus blah. Hati panas. Semua benda gua cari tak dapat hari ini. Bukan rezeki gua. Nasib baik gua tak niat nak cari makwe. Kalau ada, mesti tak dapat juga.

Lantas gua masuk Watson, beli satu tube macam ubat gigi warna biru cair. Mana boleh masuk mall keluar tangan kosong.

Nasib baik ada. Lega.

Wednesday, October 14, 2009

Ini entri marah!! [2]

Malam tadi, macam biasa, agenda bulanan. Kereta hitam buat perangai. Clutch gear gua leaking. Tak pasal-pasal emergency leave gua hari ini. Nasib baik settle dah. Kalau tak lagi pening kepala.

Setengah hari dalam bengkel orang memang penat dan lapar. Sepanjang perjalanan, gua fikirkan duit, duit dan juga duit. Sambil sambil fikir, kena fikir perut juga. Gua mahukan sesuatu yang ringkas dan cepat serta berhawa dingin. Panas kat Malaysia sekarang macam dah dekat Mesir gua agak.

KFC adalah jawapan yang tepat. Cepat ringkas dah berhawa dingin serta internet percuma. Boleh gua stim tengok-tengok Corratech ke, Giant ke, Orbea ke, Merida ke.

Lengang. Belum ramai. Ada beberapa meja dah penuh dengan makwe berbaju kurung dan pakwe baju kemeja belang-belang. Dak-dak Putrajaya.

Terus ke kaunter. Pelayan muka sembab. Masam. Gaya muka tak masuk gaji lagi. Gua minta itu, tak ada. Gua minta ini, tak ada stok. Tapi dapur bunyi ketawa besar ramai-ramai. Hati dah mula panas. Macam mana boleh tak ada stok. Macam pasaraya. Pelik fastfood sekarang ni.

Gaya pelayan muka nak tak nak tu dah buat gua sakit hati. Tambah dengan campak gua punya kentang goreng sampai tertonggeng dalam pinggan. Apa hal?! Tak puas hati dengan orang lain, jangan lepas kat orang lain. Cuba letak elok-elok. Bagi cantik. Sedap sikit tengok.

Nasib baik perut gua dah main lagu oldskool hardcore dengan cari borang complaint tak jumpa, kalau tak, harus lu kena surat amaran dari manager lu hari ini.

Selesai makan, gua lincah terus ke Maybank. Gua budget boleh bagi gua duit sikit. Buat buat modal ke. Masuk terus tanya guard. Guard stail macho rambut pacak pacak. Gua tanya pasal pinjaman peribadi. Dia tunjuk meja hujung.

Gua terus tuju meja hujung. Kakak kaunter tengah bercakap dalam phone. Gua tercegat depan meja dia. 15 saat. Tak ada reaksi. 20 saat, juga tak ada reaksi. 30 saat, gua dah rasa macam tunggul depan meja dalam bangunan Maybank Equine Park. Saat ke 31, gua blah pergi duduk. Usha amoi pakai seluar ketat untuk melegakan hati yang lara.

Bagi isyarat sikit tak boleh ke. Isyarat tunggu sekejap ke, isyarat 5 minit ke. Bukan susah pun. Tahu la gua pakai T-shirt Paris in The Making. Bukan kemeja Polo belang-belang. Pakai jeans ketat, bukan seluar Dockers, pakai cap kuning tapi rambut serabai. Tak pacak-pacak.

Gua bukan nak minta apa. Apa salah senyum. Just senyum. Ada eye contact pun dah ok sangat. Tak payah banyak. Sikit je. Bukan gua minta setiap customer mesti kena layan macam raja. Bukan. Tak payah semua tu. Cukup sekadar tunjuk anda semua ada sedikit rasa hormat pada customer itu je. Sebab customer ini-lah yang bagi lu duit untuk makan pakai.

Gua pun customer service juga. Depan customer kena layan. Walau dalam hati benci nak mampos. Bak kata bos kecil gua, it's a nature of our job.

Sudahnya sekarang ini gua keliru. Bukan dari lahir lahir dulu kita memang dah diajar adab sopan tatatusila ke? Mana pergi sekarang semua tu?

Tuesday, October 13, 2009

Jatuh cinta sekali lagi.




Makin lama gua tengok, makin geram gua rasa. Gua dah mula nak jual barang-barang gua dah ni. Jangan sampai gua jual kereta hitam gua sudah.

Esok gua pergi tanya CIMB, berapa boleh bagi gua duit. Dasar manusia berdarah atlet!

Sesekali teringat.

Pejabat gua bertentangan dengan Kompleks 3C. Menatang apa ada dalam ni pun gua tak pasti. Namun, nun di hujung sana ada macam tempat orang hantar anak dia orang bagi orang jaga. Pusat penjagaan la senang cakap. Ini pun gua agak agak. Sebab gua nampak ramai orang hantar anak dia orang kesini.

Sedap lepas gua parking kereta, gua relax sekejap sambil dengar lagu R'n'B dalam kereta. Hitz fm. Biasalah. Tiba-tiba, nun jauh hujung sana, gua ternampak satu adegan drama kehidupan.

Ada satu keluarga, terdiri dari ibu bapa, seorang kakak atau pembantu rumah gua tak pasti dan juga seorang adik lelaki. Lingkungan umur 4 atau 5 tahun gua agak. Budak lelaki tengah menangis. Sebab dari jauh gua nampak dia tunduk sambil bahu ternaik-naik.

Ibu bapanya beberapa langkah di hadapan. Gaya nak buat-buat tinggalkan dia. Si kakak duk pegang bahu sambil mencangkung. Gaya memujuk. Dalam hati gua, sah budak ni tak nak kena pergi sekolah.

Dalam memerhatikan, gua tersenyum. Tersenyum sambil dengar lagu R'n'B dalam kereta. Hitz fm. Biasalah.

[,]

Lantas gua teringat. Dulu, time gua sekolah rendah, darjah 3 kalau tak silap gua. Pernah juga gua buat perangai macam ni.

Hari pertama, alasan gua tak nak pergi sekolah sebab sakit perut berjaya. Tapi memang gua sakit perut betul. Bukan sakit perut memulas atau apa. Tapi, kecut perut. Bak kata orang taman gua, butterfly in stomach.

Hari kedua, gua gagal. Gua cakap gua sakit perut. Sakit perut stail kecut perut. Sudahnya, gua kena paksa dengan ayah gua duduk dalam tandas sampai keluar najis. Sambil kena 'sound' macam-macam. Itu jam, gua cangkung dalam tandas sambil air mata mengalir deras.

Kisah sebenarnya, petang sebelum hari pertama gua cakap sakit perut, gua sudah buat satu onar. Sekolah petang adalah sekolah agama. Peraturan tak ada sangat time sekolah agama ini. Keadaan memang agak huru hara yang terkawal.

Stail boleh rehat lama-lama, time wuduk untuk solat Asar pun sampai setengah jam sambil main-main tembak air. Memang fun.

Tapi hari itu, fun gua menjadi ngeri. Member gua bawak lastik. Bukan sebarangan lastik. Lastik diperbuat daripada kayu pokok jambu. Perrrgghhh...memang bergaya kalau ada lastik macam ini.

Tengah sedap gua cuba melastik ke bintang, sasaran gua miss. Langsung tepat kena cermin tingkap kelas darjah 4. Kena satu saja, paling atas, tapi bila pecah, berderai ke bawah, kena sekali 2 3 cermin tingkap lain. Pecah sekali. Petang tu sahaja gua dah pecahkan cermin tingkap kelas darjah 4 lebih kurang 3 atau 4 keping banyaknya.

Kebetulan, ada prefect area berdekatan. Prefect bukan kawan adalah sejenis bangsa yang perlu dihindari. Mereka adalah pengadu domba kepada cikgu sekolah kebangsaan.

Seperti yang gua jangka, nama gua naik time perhimpunan pagi hari pertama gua sakit perut. Tapi gua berjaya mengelak. Hari kedua, percubaan ponteng gua gagal, gua masuk kawasan sekolah dengan debaran macam nak kena inject BCG. Rasa nak pecah dada gua.

Sudahnya, gua kena panggil dalam bilik guru. Cikgu disiplin gua yang terkenal dengan penampar double side tanya macam-macam. Gua dah takut macam nampak hantu. Menggigil-gigil.

Gua mengaku salah dengan tak sengaja. Cikgu disiplin gua terima dan suruh minta duit emak ayah gua suruh ganti balik cermin sebagai denda. Pergghh...nasib baik cikgu disiplin gua tak suruh ganti balik dengan penampar maut.

Sudahnya, penipuan gua sakit perut terbongkar time gua minta duit untuk ganti cermin tingkap.

[,]

Sekarang ini, gua terfikir, adakah penipuan budak lelaki tadi bakal terbongkar kelak?

Monday, October 12, 2009

Entri nak cepat.

Gua tengah sibuk. Dari semalam gua sibuk. Kerja sampai malam. Hari Ahad kerja sampai malam. Macam paderi kata member gua.

Sampaikan adik gua datang pun gua tak sempat entertain. Esok esok lu datang, gua entertain lu. Dengan lepak tempat tempat boleh nampak makwe stail rambut ponytail dan juga terdedah kulit pinggang.

Nasib baik Cik Peguam stail tak ada hal kalau tak text sehari suntuk.

Ini semua salah customer aku. Siapa suruh beli mesin buruk. Menyusahkan!