Thursday, May 26, 2011

Terbonjol dan terlipat

Satu hari tu gua jalan jalan ke Kelumpo. Nemankan tok guru gua cari jeans. Semua jeansnya dah makin besar katanya. Habis di bagi ke sepupu sepapat katanya.

"Lu try la cutting skinny ni. Uniqlo punya cutting ok le." saranan gua ke tok guru.

"Boleh juga. Lagi? Cutting apa lagi?" Tok guru gua minta pendapat.

"Amik la slim fit sekali. Kaler dia pun cun ni." saranan gua lagi.

Maklumlah, gua pernah jadi promoter butik mahal di BP Mall. Skill memperdayakan pihak customer masih ada saki baki.

Sepuluh minit kemudian.

"Tak boleh la Bo pakai skinny."

"Apsal?"

"Dari peha sampai ke bawah lutut memang cun, tapi, bila sampai betis, terbonjol bonjol betis gua." kata tok guru gua sambil membentukkan bonjolan betis menggunakan tangan.

"La yeke.."

[,]

Satu hari tu gua jalan jalan cari barang barang sikit di Giant baru buka depan Rumah Atas Bukit gua. Gua punya sikit tu cecah juga RM seratus. Cilakak punya Giant.

Selesai urusan pembayaran, tolak troli, pelan pelan gua turun escalator. Escalator Giant ni sikit punya panjang. Gua agak ada la dalam sepuluh meter dan curam ke bawah.

Dihujung escalator, gua nampak satu mesin. Mesin warna putih ada lampu kaler kaler kelip kelip. Footprint mesin tu dalam setangah meter lebar kali setengah meter panjang kali dua meter setengah tinggi.

"Owh mesin penimbang berat-pengukur tekanan darah-pengukur lemak dalam satu rupanya!" jerit hati gua ala ala kagum.

"Kasi test satu round." gua berbisik sendiri.

Selesai urusan bersama mesin penimbang berat-pengukur tekanan darah-pengukur lemak dalam sat, gua print result. Mesti kena print, dah bayar RM satu untuk sekali naik.

Tret tret tet tet.

Lain lain gua tak pandang. Gua cuma pandang berat gua.

"Cantek. Turun 3kilo!"

[,]

Pagi ini gua kena pakai smart masuk pejabat. Kemeja jalur ke bawah lengan panjang, seluar khakis. Sampaikan budak rumah gua ingat gua nak pergi interview.

Dari rumah sampai ke pejabat, gua rasa tak selesa. Boxer gua rasa lain macam. Stail terlipat lipat bahagian peha sampai ke pangkal peha. Tak selesa. Sikit sikit gua kena betulkan bila berdiri.

Gua ingat pasal gua pakai seluar khakis pergi kerja. Kira macam boxer gua tak berapa faham gaya pemakaian gua hari ini.

Tapi, bila gua ingat ingat balik, fikir fikir balik, baru gua perasan. Gua ingat peha gua dah mula membesar. Otot otot peha gua dah menaik.

Sikit hari lagi, gua ingat peha gua dah macam peha Josiah Ng kot.

Patut lah tok guru gua kata betis dia terbonjol bonjol.

4 comments:

FrH said...

pergh. farah likes this!

lps ni dada plak laa terbonjol2 (six pack).

EZAN IDMA said...

tough la kot. haha

keixter said...

bro lu jadi tok guru gua to scene basikal la bro..kehkeh

Akikumaru said...

hahahha..