Tuesday, September 06, 2011

Misi menghapus Post Raya Holiday Syndrome.

Dari semalam gua dah rasa sindrom ni. Sindrom yang gua selalu alami bila masa gua nak balik asrama lepas raya satu satu masa dulu.

Berat je hati gua nak melangkah balik ke Rumah Atas Bukit. Nak nak time kemas kemas baju masuk dalam luggage bag. Rasa macam berat sangat. Kalau boleh gua nak 'freeze'kan masa, ini lah salah satu masa yang gua nak freeze.

Biar tak bergerak. Kalau bergerak pun dalam kadar yang paling minimal.

Bila semalam gua celik mata dan sedar gua akan balik ke Rumah Atas Bukit dan akan merasa blues sepanjang hari, tiba tiba idea bernas gua datang.

[,]

"Ah Kwan, ni Bontrager Race punya flat bar berapa?" tanya gua ke tauke kedai basikal Lerun Bukit Pasir.

"Ini aa? Cincai kasi lu 60 sudah lah. Mau?" jawap Ah Kwan.

"Kasi diskaun raya la."

"Ok ok. Raya punya pasal 58 lu angkat la."

"Eleh 2 ringgit je diskaun. Boleh lah."

Seraya, gua keluarkan duit dari dompet. Bagi ke Ah Kwan. Gua keluar kedai senyum senyum pegang handle bar.

Langkah pertama misi menghapus Post Raya Holiday Syndrome gua berjaya lakukan walaupun dengan sedikit modal.

[,]

"Mak. Orang dah sampai dah ni. Semua OK." ayat terakhir gua dalam telefon bagitau mak gua yang gua dah sampai ke Rumah Atas Bukit.

Buka buka pintu Rumah Atas Bukit, tangan kiri pegang luggage bag, tangan kanan pegang beg kerja, lincah gua lompat tangga naik ke bilik.

Turun balik dengan screw allen, cable tight dan juga tool box. Handle bar dah standby tepi basikal hitam.

Dalam beberapa minit, basikal hitam gua dah berwajah baru. Handle bar dah settle install ke basikal hitam. Itu jam juga gua test kayuh depan rumah nak setting brake lever dengan shifter punya position.

Dengan baju tak tukar, dengan bau dari King of Parit gua kayuh pelan pelan depan Rumah Atas Bukit.

Lantas, langkah terakhir misi menghapus Post Raya Holiday Syndrome selesai.

[,]

Sekarang, dalam lemau lemau nak start kerja, kepala gua dah fikir nak balik on time untuk test ride basikal hitam.

Langsung tak blues dah. Taktik menghapus Post Raya Holiday Syndrome ini nampaknya berjaya, sampaikan makwe gua pun gua dah lupa sikit sikit.

Keh keh keh.

1 comment:

.Najihah A. said...

yeke lu dah lupa girlpren lu sikit2? :P bila mau kawen nih? heheh.

Selamat Hari Raya bo! Maaf zahir Batin.