Thursday, April 07, 2011

07042011

Batam. Day 1.

Mula mula gua sampai Batam, gua ada tulis kat sini.

Time ni tengah sedap. Satu kepulauan yang kebanyakan jalannya berlubang dan kotor dengan tanah merah. Restoran restoran kecil dan juga stall stall beroda jual rokok dan air tin atau air dalam botol masih banyak beratur di jalanan.

Pokok pokok masih menghijau. Rasa ikan dalam sup kepala ikan yang segar. Kalau nak kira KFC dengan McDonald masih boleh kira dengan jari. Apatah lagi nak nampak kedai donut J-Co, jangan harap!

Shopping mall pun setakat 3 atau empat biji. Hotel pun tak banyak lagi. Masih boleh nampak sistem pengangkutan sewa dengan motor pun bersepah. Orang jual tuala dekat bus stop pun ramai.

Pure. Truly Batam. Ini Batam yang gua kenal.

Sekarang.

Semua dah berubah. Bertambah maju. Shopping mall pun dah banyak. Elak elak sikit masa lagi, ada The Curve cawangan Batam. Setakat butik Ralph Lauren dah boleh nampak bersepah. Pasaraya besar Carefour pun dah ada 2 cawangan sekarang.

J-Co donut boleh nampak mana mana, KFC dengan Mc'D jangan cerita. Prudential siap ada satu bangunan sendiri. Alliance insuran pun ada 3 tingkat punya pejabat. Subaru puya showroom pun dah ada sekarang.

Stall stall kecik jual air tin dengan air botol pun dah makin kurang. Apatah lagi nak nampak orang jual tuala kecik kat bus stop.

Sup ikan dah tak segar, otak otak makin kecil, tambang teksi dah makin mahal. Nak masuk kilang pun kena apply working permit berharga 25 USD.

Gila.

Ekonomi semakin pesat membangun sekarang. Investor mula berani tabur duit kat Batam. Banyak bangunan bangunan baru.

Batam sekarang bukan macam Batam dulu.

Mana pergi gadis gadis genit tepi jalan tarik tarik baju merengek ajak masuk disco? Mana?? Mana??!!!

Batam dah tak true. Sedih gua.

3 comments:

j or ji said...

kita tentang pembangunan dan kemajuan yang menghimpit peniaga kecil dan err.. gadis genit.

nway, Prudential mestilah ada bangunan sendiri, tak main la sewa pejabat.

bila balik? kita kene teh. :P

eamy said...

Rem, I am no more on FB. If there's anything..kindly text me on my phne or email or on my blog :)

Got reason dude, wish to talk with u :)

Sutera_suci said...

Lama tak update..