Monday, July 12, 2010

Gua bukan Hujung Tegak.

Hari ini gua cuti. Sabtu dengan semalam gua kerja. Time orang cuti gua kerja, time orang kerja gua cuti. Cara!

Kalau dah cuti, memang seronok. Tidur tak ingat nak bangun. Cahaya matahari dah melimpah limpah masuk celah langsir bilik gua, baru gua nak bangun.

Itu pun sebab gua nak ke bengkel. Kereta hitam gua buat buat merajuk sikit. Nasib baik badan besi, kalau ada daging dah lama gua cubit kat pinggang.

Nasib baik nafsu gua terhadap bola dah kurang. Paul si sotong jahanam tu memang buat gua betul betul hilang selera tengok World Cup. Tapi, 'cup' yang lain yang ada renda renda warna warni tu tetap sedap gua layan. Cerita lain.

Jadinya, tak adalah gua kecewa sangat malam tadi.

Selesai urusan gua di bengkel, terus gua pulang ke Rumah Atas Bukit. Perut dah main lagu lagu Grave Dancer. Laju. Bergendang gendang.

Sempat juga gua beli asam pedas dengan ikan masin dari golongan ikan sepat. Itu jam, memang dah tak terbayang kesedapan gua makan tengah hari sambil berlengging depan TV. Duduk atas lantai, kaki sebelah lipat, sebelah lagi buat tongkat tangan kanan. Tangan kiri tompang pinggan. Macam pahlawan.

Tapi, bila gua sampai Rumah Atas Bukit, dekat mail box gua ada sampul surat besar kena paksa masuk mail box. Tak muat. Jadinya, berkedut sana sini. Sekali pandang macam bentuk kotak pun ada.

Bila dah dekat, baru gua perasan. Sampul pos laju. Nama gua. Gua siap ter'pause' beberapa saat. Mana punya kutu pulak hantar pos laju kat gua ni. Setahu gua, yang selalu hantar pos laju ni, kalau tak bapak gua hantar roadtax kereta, makwe gua hantar kasut.

Bila gua pusing belakang sampul pos laju, gua nampak nama dengan alamat seorang brader. Gua set nama dia kat handphone gua sebagai Penghulu Hardcore Ulu Tiram.

Itu jam gua dah sengih sampai telinga. Kalau esok malam gua pakai jalan jalan tepi laut depan Pulau Jerejak sambil sepak sepak batu dengan baju ni pun gua tak ada hal. Apa tah lagi setakat pergi makan udang sorang sorang kat Teluk Kumbar.


Tapi, bila gua ada dengar ayat,

"Kata xSTRAIGHT EDGEx, tapi hisap rokok!"

Tanpa teragak agak terus gua lempang tanpa belas kasihan.

9 comments:

iyan said...

bangga gua jadi orang ulu tiram...
parit raja bila nk print baju?
keh..keh..

mynnbachok said...

straight edge? heh.

:P

Aku Seorang Picisan said...

memang kena bersemangat waja nih.

Jimi & Dia said...

sempoi.

jo said...

gua yg duduk ulu tiram pun takde baju ni weh..

Lil^GriZzLe said...

kereta hitam lu asik meragam je bo?

lu buat lah tshirt untuk pt.Raja club. hehe.

FrH said...

"Tapi, 'cup' yang lain yang ada renda renda warna warni tu tetap sedap gua layan. Cerita lain."

dammnnn .. wajib kawen dah tu.

Jimbo said...

gua komen entri sebab lu cerita blue satu perenggan.

Lu macam sedut perut time ambik gambar ni apa hal?

Rembo said...

iyan - bangga sappot la penghulu.

min - i tak. heh heh heh

picis - gila ape kalau tak semangat.

jimi - apa lagi, order la.

jo - lu baju hiking bnyak le.

gha - biasalah. manja. Parit raja not for sale. heh heh heh

farah - lu mmg dan into mende mende gini je skang eh.

jim - pergh...penghulu komen kat page gua ni!