Thursday, July 29, 2010

Production line [1].

Pagi itu, macam biasa, lepas letak notebook dan juga diary atas UV power unit, Rembo terus ke depan mesinnya yang bersaiz lori ais. Matanya tertumpu pada skrin mesin. Portion lampu warna hijau pada tower lamp berkelip kelip, menandakan ada production wafer tengah jalan.

Mata Rembo terus tertumpu pada skrin. Mindanya terus fokus terhadap graf graf monitoring limit. Bacaan bacaan vacuum untuk setiap station, grinding value, grinding spindle position diteliti. Diam dan asyik.

Rembo tersenyum puas. Mesinnya berada dalam top from.

Tiba tiba,

"Eh, hang tau dak, Kak Ila tu dah dua bulan pregnant." Chom the Nong bersuara. Lelaki pertengahan 30-an. Berasal dari Siam.

"Tau. Budak shift aku tu pun ada yang pregnant. Baru lagi." sambut Elmy. Line technician kedua yang sifatnya slow and steady.

Rembo terus pandang skrin. Perbualan mereka tidak diendah.

"Semua tu operator yang jalan mesin ni pulak tu." sambung Nong.

"Mini boss kita pun sama. Ramai betul yang pregnant serentak sekarang ini. Sejak ada mesin ni la kot." kata Elmy sambil tunjuk mesin Rembo.

Rembo tergerak. Toleh ke arah mereka. Secara gerak perlahan.

Meraka, Nong dan Elmy, pada masa yang sama, toleh ke arah Rembo. Juga dalam gerak perlahan.

Mata mereka ada tanda soal.

"Lu orang nak tau sesuatu kenapa mereka pregnant?" Rembo bersuara sambil buat muka sinis, sambil angguk angguk kecil.

"Kenapa?" Nong dan Elmy tanya serentak.

Sambil melepaskan nafas yang berat, Rembo bersuara. Perlahan. Macam ada sesuatu rahsia yang perlu dibongkar. Dirty little secret.

"Gua set up machine ni dengan penuh kasih sayang. Ya, kasih sayang!" sambil tangan kiri Rembo mengusap usap perlahan mesinnya yang bersaiz lori ais sambil mata berkaca-kaca memandang Nong dan Elmy.

Lantas, Nong buat buat pergi cari allen wrench. Elmy buat buat jawap telefon bimbit.

5 comments:

Rajuna said...

lu usap2 mesin nanti terangsang

FrH said...

2 thumbs up! keh keh keh ..

patut laa skang profile photo kt fb smua nak letak gamba dgn baby-baby jek yeee ..

iyan said...

kakak operator tak mengandung rem?
kalau mengandung itu mmg kerja lu la tuh..hahaha...

SiGedikDariScotland said...

tak sangka aku lu punya tangan lembut mengusap mesin dengan kasih sayang. hehe.

Rembo said...

juna - lu memang. Baru pegang tangan dah sti...err...takde apa lah!

frh - kasih sayang beb, kasih sayang!

iyan - lu jangan. out of my league. he he he.

gha - tu kira 'haiwan' belaan gua tu.