Thursday, August 12, 2010

Cerita bulan Ramadhan gua.

Gua dengan adik gua, memang rapat. Macam brotherhood.

Dari zaman sekolah, sampai sekarang. Kalau gua balik ke King of Parit dari Kelumpo, dia pun akan balik ke King of Parit dari Johor Bahru.

Banyak benda kita orang kongsi sama. Dari baju, sampai ke boxer. Setakat short pant tu, kalau tak seluar dia yang gua pakai, seluar gua pulak dia sarung. Itu cerita dulu.

Sekarang dah lain sikit. Mungkin masing masing dah ada duit sendiri. Boleh beli sendiri sendiri punya baju dan seluar.

Biasanya kita orang akan lepak setable di kedai Badut. Kadang kadang, pergi ngeteh pun satu motor. Kalau gua yang bawak motor, dia duduk belakang. Vice versa.

Kiranya, kalau ada gua, mesti ada adik gua. Ramai juga yang kata kami kembar. Gua layankan aja.

Time time bulan puasa ni, ada satu perkara yang kita orang kongsi bersama.

Time lepas berbuka. Masa duduk rumah kampung dulu, gua dengan adik gua akan hilang. Kita orang lepak dekat anjung rumah. Duduk atas tiang roman. Sambil hisap rokok, sambil tengok bulan.

"Gua dah rasa dah Ngah. Lu?" tanya adik gua.

Lantas gua nyanyi, "Buffalo soldier." sambil ikut gaya Bob Marley kepala angguk angguk sikit.

"Yeah!" adik gua balas.

Nicotine pertama yang bersama asap rokok menderu deru masuk dari paru paru, terus ke saluran darah melalui alvelous dan terus dipam naik ke otak menjana satu perasaan yang high.

Nicotine rush.

Lantas, kita orang ketawa berdekah dekah macam orang hisap marijuana di kala maghrib bulan Ramadhan.

3 comments:

eamy said...

hahahaha!

Rajuna said...

lu homesick ni bo

Rembo said...

eamy - buffalo soldier...ha ha ha

juna - demmit! hanya jauhari mengenal manikam.