Monday, May 18, 2009

Akibat kufur nikmat

Satu persatu nikmat dalam hidup gua mula ditarik balik. Bukan baru sekarang. Tapi dah lama dah. Sejak awal tahun ini. Cuma gua baru sedar sejak akhir-akhir ini.

[,]

Satu.

Minggu lepas. Gua sudah buat satu kesilapan besar dalam kehidupan kerjaya gua. Akibat kerja dalam keadaan lapar dan dahaga, segala kerja gua buat dalam keadaan nak cepat. Rush. Lalu, masalah berlaku.

Grinding wheel mesin gua yang sepatutnya turun beberapa micron, akibat tersalah setting, gua turunkan sebanyak 1000 micron. Hasilnya, grinding wheel gua sudah crash sama wafer sebanyak lebih kurang 500 micron. And it was a serious problem.

Kerja yang gua patut boleh siapkan dalam masa 2 atau 3 jam, gua leret sampai 8 hingga 9 jam. Macam celaka.

Nasib baik customer gua tak tahu. Tapi gua jujur bagitahu bos gua. Sekarang ni bos gua tengok gua sebelah mata pun macam tak nak. Haih.

[,]

Dua.

Hari Sabtu, kereta hitam gua merajuk. Tak mahu hidup. Setengah hari gua tinggalkan di pam minyak Shell depan Pasar Borong Selangor. Battery out of service. Semalam Ahad, mana ada kedai battery berniaga hari minggu. Mahu bos kena sabotaj dengan pekerja kalau kerja hari Ahad.

Jadinya, pagi ini, gua memandu kereta rakan serumah. Atas persetujuan kedua-dua belah pihak. Sedap je gua naik kereta baru. Nombor plat pun JLC. Lancar je perjalanan gua. Senyum je gua.

Sampai pejabat gua, baru gua sedar, kunci motor rakan serumah gua dalam kereta yang gua bawak. Satu kerja lagi gua nak pergi balik rumah semula memulangkan kunci motor rakan serumah gua.

[,]

Satu satu masalah gua datang. Dari kecil menjadi sederhana besar. Dari sederhana besar menjadi besar. Semua orang yang suka kat gua, dah mula tak suka. Agaknya kalau gua ada bela binatang hamster, gua pegang pun mati. Mulut keluar buih.

Dan gua hanya troublemaker. Troublemaker yang tak cool. Kalau troublemaker yang macam gengster bakar rumah ke, letupkan kereta ke, seludup dadah masuk Malaysia ke, suka juga gua. Ini tidak, menyampah gua. Kalau kaki gua boleh terajang perut gua sendiri, atau flying kick kepala gua sendiri, mesti gua dah buat.

4 comments:

frH said...

tu dugaan .. bukan nikmat hidup ditarik blk ..

moral of the story: jgn buat keje dlm keadaan lapa.

S.YanaZ said...

Bro.,
gua rasa lu da jd geng Wolverine laa.Team X-Men.

laki cikgu kimia said...

gua hanya boleh cakap, itu hari-hari gelap lo bro. jalan depan sikit ade la tu.. hari cerah pulak.

Rambo said...

frh - ha ha. itu yg gua belajar hari tu.

syanaz - which one? Nightcrawler? Gambit?

nas - yup. unlighten day. boleh? gua belasah je perkataan tu.