Tuesday, May 12, 2009

Dewa muzik! Mintak sikit ilmu muzik anda boleh?

"Wah, bukan main lagi gua tengok lu tadi." kata Sin Chan sambil lap peluh kat muka.

"He he he. Bila?"

"Tigers Gone Ape la!" balas Sin Chan.

"Owh, It's a must dude. It's a must! Ha ha ha. Gila lu KC ni. Main tight nak mampos. Takkan gua nak lepaskan peluang yang ada depan mata."

"Nice! Ha ha ha. Eh, sedar diri sikit. Awak tu lagi 3 tahun masuk 30 tahun tau. Tak ingat?"

"Fuck!"

Killeur Calculateur dan juga Paris In The Making memang A!

[,]

Sambil pejam mata, sambil angguk-angguk kecil. Gua biarkan diri gua terangkat dengan muzik ciptaan mereka. Gitar Gibson Les Paul sama ada copy atau original version gua tak pasti. Yang penting bunyi yang keluar dengan setting yang perfect dan juga cara bermain oleh individu tersebut mampu buat gua terawang-awang.

Lantas gua jatuh cinta. Untuk lebih lagi. Dari dulu pun gua dah jatuh cinta. Sekarang, gua lebih jatuh cinta. Dengan Gibson Les Paul. Gua pasang niat. Satu hari dalam tahun ini, gua kena ada ini benda ajaib.

Sesekali gua terfikir. Sekarang ini. Orang lain, maksud gua, member-member lain. Sibuk kumpul duit untuk belanja perkahwinan, mas kahwin, itu ini.

Gua, sibuk kumpul duit nak beli gitar.

Orang lain, mungkin mamat-mamat belia, atau mamat yang dahaga cinta (sex) sibuk cari makwe. Sana sini makwe. Shopping malls, makwe. Pesta buku, makwe. Bus Stand, makwe. Pasar malam, makwe. Library, makwe. Flea market, makwe. Uptown, Downtown, makwe.

Gua, sibuk nak cari member-member yang boleh complete the band. Posisi gitar utama, bass, vocal dan drummer. Ya, ini paling penting!

Nak buat macam mana, sekarang ini, tika ini, cinta gua terhadap muzik melebihi cinta gua terhadap benda lain. Atau cinta gua terhadap muzik melangkaui cinta yang ditawarkan oleh Scientist, Quantity Surveyor, Engineer, Cikgu, Student mahupun Lawyer.

Nanti gua pertimbangkan semula.

8 comments:

or0 said...

gua bule silap post komen kat tpt lain lak. bengong la google chrome ni..

lu nak beli les paul copy ke ori? kalo epiphone dah mantap dah.. nak gibson betul aku rase thn depan br lu leh dapat.

gua?gitar gua adei..gaji bulan ni br dapat katenye. kut. ntahler.. gua dah termimpi2 dah ni.. terjaga tgk jari gerak2 lak.

Cik-Gie said...

aku cop band manager!

moqh said...

posisi tamborine xde?

Pipiyapong said...

gua vokal kan?

Rajuna said...

macam biasa
gua di bahagian pukul walaupun gua bukan abang kawasan.


tapi
jangan samakan gua dengan kalid shallow dance atau epit infinite delay. rugi lu balik awal tu ari bai.

S.YanaZ said...

Gua cop bahagian iklan ckp;

"Berbaloi-baloi"

Phhhhheeeeeeewwwwwwwwiiiiiiittt!!!

stam said...

kalau main untuk perhatian makwe aku join,

kalau untuk perjuangan dan socio-politik takpelah, aku jadi groupie jelah.

Rambo said...

oro - ha ha ha. it's about dream man. dream should be vast!

cik-gie - bunyi dah macam Ali Bakar.

moqh - lu ingat band ulek mayang?

pipi - cantek! kalau lu vocal, gua tak dapat bayang penuh macam mana Gudang Noisy tu nanti.

juna - ah lu, bual la! ha ha ha. apa bai? macam budak baru nak PMR cakap.

yanaz - sediakan Jessica Alba sebagai model gua!

stam - hey, sure! Reality of this cruel world.