Tuesday, June 15, 2010

Drama petang Ahad.

"Mana beb lepas ni?" tanya Bosol.

"Minum la. Amacam?" Rembo mengusulkan pendapat.

"Cantek gak tu. Mana?" tanya Bosol yang sekarang semakin jalang.

"Hmmm...Bangi Kopitiam la. Dekat dengan umah lu, dekat dengan rumah gua." kata Rembo sambil jeling ke arah Nyab.

Mana tahu, si Nyab nak terus balik rumah di Kampung Air Pa'abas. Nanti, rasa bersalah pula si Rembo kalau kalau si Nyab balik lewat.

"Lu amacam Nyab?" tanya Rembo.

"Tadak hal la. Sekali sekala layan kawan kawan."

Bosol, Rembo dan Nyab senyum gembira. Acara minum minum lepas kenduri kahwin antara akitiviti biasa orang bujang.

Member member dah kahwin ni payah sikit. Yelah, hidup berdua. Ada saja tempat nak dituju atau perkara nak dibuat. Kerumah makcik sebelah bini lah, birthday anak makcik sebelah laki lah. Biasalah tu. Normal.

"Tadi gua dengar ada macam nak minum minum? Gua nak join. Boleh?" Lan pula mencelah.

Sambil sambil sibuk dengan Sony Alpha 700nya. Sekejap sekejap diusik lens kameranya. Sekejap sekejap, dibidik entah apa antara ramai ramai manusia yang datang ke majlis kahwin Pino.

"Haah. Minum kat Bangi." terang Rembo.

"Bangi? Jauh sial!?" Lan bersuara separa menjerit. Rumah di area Keramat AU, nak join minum sampai Bangi. Memang jauh.

Bosol pandang Rembo, Rembo pandang Nyab. Nyab pandang Bosol.

"Hmmm...dekat sikit la." Lan memujuk.

"Hmmm..oklah. Jusco AU 2 sudah. Semua senang. Kitaorang semua satu jalan nak balik." Rembo bagi cadangan.

[,]

"Minggu depan rumah Buyeng pulak." Rembo berhenti bersuara.

SRUUUTTT!! Disedut air Ice Lemon Tea dari Subway.

"Maybe last wedding kawan kawan dalam tahun ni." sambung Rembo lagi.

"Yeke?" Lan bersuara sambil pandang Bosol dan Nyab.

"Yelah. Siapa lagi?"

"Lu orang perasan tak? Dalam ramai ramai kawan kawan rapat, tinggal kita empat orang ni je yang belum selamat. Lain lain selamat dah." kata Rembo sambil hembus asap Dunhill Light ke udara.

Sambil sambil tu, pandangannya diarahkan ke kawasan parking kereta. Sambil sambil fikirannya jauh melayang ke King of Parit. Teringatkan makwe yang dah lebih 3 bulan tak bersua muka.

Rindu.

Bosol, Nyab, Lan, diam.

Mungkin masing masing terfikir kebenaran kata kata Rembo. Mungkin masing masing juga teringatkan makwe masing masing. Mungkin masing masing juga tengah fikir duit dalam bank. Mungkin masing masing juga tengah mengelamun malam pertama.

Siapa tahu?

Petang itu, Subway Jusco AU2 menjadi saksi. Saksi kepada empat orang jejaka yang masih mempertahankan status bujang antara rakan rakan rapat. Empat orang jejaka yang masih steady nak kejar hal hal yang belum mereka dapat. Empat orang jejaka yang masih steady nak kejar hal hal yang belum rasa sebelum kahwin.

Dan petang itu juga, Subway Jusco AU2 menjadi saksi tertubuhnya League of Singleman yang akan bertahan mungkin tak sampai setahun dari sekarang.

Selesai minum, empat orang sahabat beredar. Tinggalkan League of Singleman.

"Kita tengok siapa yang paling lambat!" Rembo separa menjerit sambil toleh Bosol dengan Lan, sambil jeling kearah Nyab, sambil senyum senyum sendiri.

7 comments:

Cik-Gie said...

tak sabar nak tengok siapa yang paling cepat

jo said...

siapa lambat jadi boya la..

Rembo said...

cikgie - alamek. lain macam pulak bunyi.

jo - boya tu bukan tayar lori yang biasa ada sewa tepi pantai PD yang pelbagai saiz sebagai pelampung tu ke?

Si Jambi Darat said...

rilek..gua nak masuk 30 blom kawen lagi..gedik la lu ni bo..

frH said...

tengok siapa paling cepat dapat taste of heaven hahahahha. lol

Rembo said...

andy - mende gediknya? ke lu yang terasa?

frh - pergh lu, makin menjadi jadi. Gua ajar secara halus je dulu. sekarang dah terang terangan ni!

jksm said...

nak join boleh?