Thursday, June 24, 2010

OST

"Bang. Muka Ainon mirip Cinta nggak?" tanya Ainon, operator kilang tempat gua mencari sesuap nasi sambil pintal pintal hujung rambutnya.

Ok. Gua tipu bab pintal hujung rambut.

Itu jam Ainon tengah sibuk letak ring cassette dalam mesin saw. Gua pulak, tengah tak ada kerja. Mengacau operator.

"Ada. Mirip sikit." gua jawap untuk ambil hati. Padahal tak sama langsung.

[,]

3 jam sebelumnya. Dalam production line.

"Ainon tahu ngak filem Ada Apa Dengan Cinta?"

Itu jam, gua tak tahu apasal muka Dian dan juga lagu lagu Melly Goeslow kuat terngiang ngiang dalam kepala gua.

"Tahu. Kenapa bang?"

"Kalo gitu, lo mesti tau lagu lagu Melly kan?" gua tanya sambil buat buat selanga pria pria Jakarta.

"Yang mana satu siih?" jawap Ainon.

"Seluruhnya." jawap gua. "Denting yang berbunyi dari dinding kamarku...." gua mula menyanyi lagu Melly Goeslow.

"Tahu ngak lagu ini?" tanya gua.

"..sedarkan diriku dari lamunan panjang." sambung Ainon dari lagu Denting yang gua nyanyi.

Itu jam, sebelum melarat, gua blah ke mesin gua.

Bahaya.

[,]

Sudahnya, sepanjang shift, Ainon nyanyi lagu lagu Melly dari OST Ada Apa Dengan Cinta bila masa nampak gua tengah lalu lalang.

Gua hanya mampu senyum walaupun muka gua ada face mask.

Rasa menyesal pun ada juga jauh dalam hati gua bila gua ajak Ainon berbual pasal lagu lagu Melly Goeslow.

[,]

Esok, jangan Ainon suruh gua baca puisi yang 'ku berlari ke hutan' tu dalam production line sudah. Mahu jealous operator operator yang lain kalau nampak ke'intim'an gua dengan Ainon.

4 comments:

jo said...

hahaha...
dah tersangkut la tu woi..

Lil^GriZzLe said...

gua suka dowh puisi tu.

ainon oh aino, suara sedap macam melly kah? ;)

aku seorang picisan said...

hahahah..ainon ni mesti hot giler..

Rembo said...

jo - i anggap peminat je. keh keh keh.

gha - hmm...tak sedap macam melly gak.

aku - hmm...boleh la.