Sunday, June 20, 2010

Kucing dalam buai.

Tengah sedap gua cari bundle kat Penang, tiba tiba, sayup sayup, gua terdengar bunyi ada manusia tengah potong rumput.

"Celah mana pulak orang potong rumput tengah tengah bandar ni?!" bisik hati kecil gua itu jam.

POOOF!

Gua tersedar. Rupanya gua cari bundle dalam mimpi. Dan bunyi mesin rumput tu betul betul wujud. Orang belakang rumah gua tengah upah bangla potong rumput belakang rumah dia.

Belakang rumah dia adalah belakang rumah gua juga. Jadinya, bunyi tu betul betul kuat dan mengganggu tidur tengah hari Ahad gua.

Tanpa gosok gigi atau buat air Nescaffe, gua terus 'kejut'kan PC gua yang ada sebelah kepala gua untuk cari mood hari Ahad. Buka Facebook. Tengok perkembangan rakan rakan. Biasa-lah!

Sedang asyik gua tengok sana sini, ada gua terperasan satu video. Ada mamat post kat wall dia. Gua tengok video dari band Ugly Kid Joe, lagu Cats in the Cradle.

"Sedap ni lagu ni." bisik hati gua sambil tenyeh tenyeh mata. Semangat rockin' gua menaik itu jam.

Last gua dengar lagu ni time rancangan reality TV Rockstar kat channel Star World. Ada seorang kategori mama mat saleh yang rock cover lagu ni.

Sambil sambil gua layan video clip Ugly Kid Joe ni, gua baca komen komen kat bawah video ni kat wall Facebook mamat yang post video ni.

Baru gua sedar, hari ini Hari Bapa. Dan video ini memang touching sikit. Lantas gua google lirik dia. Gua baca. Gua dengar lagu sambil tengok video clip.

Touching memang touching. Rasa sebak hinggap ke dada gua itu jam. Maklumlah, gua dah lama tak jumpa orang tua gua. Masuk 4 bulan dah.

Lantas gua capai phone gua. Dial nombor ayah gua.

"Selamat Hari Bapa!" gua wish.

"Ahahaha...thank you son." balas ayah gua.

[,]

Tanpa lengah, gua buka Facebook abang gua, copy URL video ni, gua paste kat message box untuk abang gua. Sekali dengan lirik dia dengan ucapan;

HADIAH HARI BAPA UNTUK LU. JANGAN EMO SUDAH.

Nasib baik ayah gua tak ada Facebook, kalau tak, harus juga gua post sekali kat wall dia.



Lantas gua cover lagu ni secara akustik sambil melalak lalak penuh perasaan sebelum mandi.

5 comments:

mynnbachok said...

rock bile nk jadi bapak lak?? :D

Rembo said...

entah.

zan said...

Rasa lu bukak kat wall fb wa. Wa dah buntu nak carik lagu hari bapa tu yang wa up lagu tu sekali dengan pesanan..hehehe

Rembo said...

cis kantoi! haram betol!

zan said...

Hahahaha!