Sunday, February 22, 2009

Bila jeritan menjadi sepi.

Minggu lepas. Gua mimpikan Gadis Comel dari Kampung Melayu. Gua dengan dia, bercanda di satu pusat peranginan. Gua tak pasti. Sama ada di Maldives atau Phuket atau Krabi atau Bali atau Pulau Besar.

Yang pasti, we are having a good time. Base on rock and roll. Drug, sex and Rock ‘n’ Roll.

Yeah...bila gua terjaga, termenung di bucu katil. Gua mengeluh, “I wish it was true.”

Dan, semalam. Lagu At The Drive In dari N95 gua berbunyi. Satu panggilan daripada nombor tidak bernama.

“Hello?” gua sapa.

“Hmm...hello. Tengah buat apa?” dia tanya bersahaja.

“Nothing. Tengok tv.” Balas gua sambil gua berkira-kira siapa yang telefon gua.

“Kenal tak ni?” berteka-teki dengan gua.

“Yeah. I know you.” Jawap gua. Dari lunak manja suaranya, gua pasti. It was her. Yes. HER. Budak Comel dari Kampung Melayu.

Dan. Kami terus berbual dengan kadar berhati-hati. Masing-masing tidak mahu menimbulkan persoalan tentang hati. Atau sesuatu yang telah berlaku antara kami. Buat macam biasa. Buat macam kawan lama sedang bertanya khabar. Padahal, masing-masing menyimpan sesuatu yang terbuku. Mungkin gua tak. Sedikit terbuku. Ya, sedikit terbuku.

Berbual tentang kerja, rambut, itu dan ini sehingga talian terputus secara tiba-tiba. Gua sendiri tak pasti kenapa. Mungkin telinga dia dah panas dengan carutan-carutan gua yang lancar keluar. Bukan kepada dia. Cuma selingan bila bercerita. Atau bateri telefon dia habis.

Gua tak tanya kenapa muncul balik setelah 4 bulan hilang.

Gua cuma cakap, “I have something to ask...”, terdiam. Pause.

"Errr....takde ape lah."

Dan gua biarkan dia sambung pertanyaan gua. Sebab gua tahu dia faham apa yang gua nak tanya.

Dan dia jawap 10 selepas itu. Setelah habis berbual tentang cerita lain.

“Tak tahu nak call siapa.”

Ya. Itu adalah jawapan persoalan gua. I know her.

Sekarang. Gua rasa, gua dah macam Tom Hanks dalam Forrest Gump. Jenny akan muncul sekejap. And having a good time. And then, disappear just like that. Muncul sekejap, having a good time dan hilang macam itu sahaja. Berterusan sehingga Jenny mati. Dan Forrest Gump, akan terus rindu Jenny.

Tapi itu Forrest Gump. Gua? Tidak mungkin. Enough is enough. Past is past.

Dear Budak Comel dari Kampung Melayu. Nothing going to be happen between us again. I had buried all love and affection for you few months ago. Go find another lover dear. Sorry.

18 comments:

eamy said...

wah telenovela ya'all
hahahaha

Rajuna said...

hah!
apa lagi?
lari la..lari... lari.....?!!!!

ophy said...

robots.

ainfazrin said...

ini macam baru lah Rambo. ;P


hehe,ok, bad joke. but not many ppl can move on easily. not as easy as uttering the bloody statement..what say u? personally, i wish i cud literally destroy my past. so it wont haunt me back. or again, ever. siapa pun tak suka jadi last resort, kan? i get that always. hmm.

but why ah, they expect to be given second chance? makes me wonder and ponder. haih.wah, terpanjang plak komen.haha.

chi am said...

private no, comel, suara lunak.. gua bajet ini entri pasal gua tadi. siol la..

iyan said...

playlist lu mesti tgh best2 skang nih...
kongsi dgn gua...
biar gua carik2 balik...
ehe...

Rambo said...

eamy - bukan telenovela. true story. he he he

juna - tak yah lari. cakap depan2 je.

ophy - maybe. with intelligent. and feeling too.

ain - i dont to be for a 3rd time. that's it.

nas - lu buat apa. no meaning.

iyan - ha ha ha. above this fire merasuk gua skang. owh, rachel yamagata juga!

tom said...

"Dear Budak Comel dari Kampung Melayu. Nothing going to be happen between us again. I had buried all love and affection for you few months ago. Go find another lover dear. Sorry. "

YEAH! hati lu dah mati beb!welcome to the club...kental

j or ji said...

bijak.jgn biarkan hidup anda dalam misteri.

ciKenit said...

ah, nak jugak cakap cantu.
tapi cam kenape tak boleh je ni?
clake la.
*gasp*

ilazz said...

sob! sob! terharu akak dengar citer ko dik.. x pe dik. Bunga bukan sekuntum, awek bukan sorang.
ko pun ensem pe..

Rambo said...

tom - bukan semua ok. DIA je.

ji - yup. had enough.

ciki - he he he. latihan ketenteraan gua buat jadi gini ni.

ilazz - he he he. takpe2 tak yah sedih2. belanja makan sudah. he he he

pipiyapong said...

Peh Rem..boleh tahan juga lu ni..

AkiM said...

bikin cerekarama bole jual nih...

Rambo said...

pp - boleh tahan apa? comel? ke kejam?

akim - adeh, klise la bro kalo buat cerekarama.

Kill To Dress said...

relax la bro. meh2 sini tgk2 baju dlu. kot2 kenan. barang baru upload ni.

cOrPsE said...

waaahhhhhhhhhhhh!!!

Rambo said...

Kill to dress - ah lu, gua tgh kering ni lagi lu suruh tgk baju.

corpse - he he he. kenape?