Wednesday, February 18, 2009

Macam kata The Clash, Lost In The Supermarket.

Dulu. Beberapa tahun lepas. Zaman gua tengah belajar. Gua syak gua menghidap penyakit Insomnia. Gua susah nak tidur malam. Biarpun petang itu gua lanyak badan gua main ragbi bagai nak gila. Asal malam, lepas tengah malam, mata gua steady segar bugar. Langsung tak penat.

Pernah gua mengadu kepada doktor di Pusat Kesihatan Universiti tentang masalah gua. Nak juga gua, suruh dia ambil darah ke, suluh-suluh mata ke, ambil tekanan darah ke. Ini tidak. Bila gua cakap gua susah nak tidur, macam kena Insomnia, dia gelakkan gua.

Bangsat. Langsung tak pro. Nanti anak lu datang kat gua mintak kerja, tau la gua gelakkan. Sudahnya, doktor tu bagi gua ubat selsema. WTF!! Bagi la Valium atau Diazepam. Baru ala-ala barat.

Well, gorverment doctor.

Beberapa tahun selepas itu, gua ok balik. Tidur ikut jam. Bangun ikut masa. Tiada masalah.

Dan. Beberapa hari lepas. Dalam minggu ini. Sejak kebelakangan ini. Gua suspect, Insomnia gua datang lagi. Macam Tora datang lagi. Lagi memburukkan keadaan, bila gua dapat tidur, mimpi buruk menjelma.

Mimpi gua dua malam lepas. Gua mimpi EM, MFG masa gua kerja dibutik mahal di BP Mall nak kena culik dengan Alien. Itu jam, gua dengan dia tengah main Nintendo kat dalam kondo gua. Apa gila gua nak kasi lepas MFG gua itu jam. Dah la macam sotong bentuk Alien tu, siap lendir-lendir lagi. Ewww...Hell no! Over my dead body!

Malam tadi. Sama. keadaan masih tidak berubah. Bila gua rasa time gua nak tidur dah sampai, gua masuk bilik. Tutup lampu. Kipas full speed. Tarik selimut sampai leher. But, still nothing happened. Terkebil-kebil mata gua tengok siling. Pusing kiri, salah. Golek kanan, tak kena.

"I cant sleep. Are you still there?" gua teks MFG gua sekarang.

Senyap. Dah tidur. Hampa.

Sudahnya, pagi tadi. Gua bangun tidur, katil Carvenzi gua dah macam kapal karam. Tunggang langgang. Majalah Time Out Sydney gua separa terbuka, siap terkelepet lagi. Portable DVD player gua kat bahagian kaki. N95 gua entah ke mana.

Gua suspect, Alien bentuk sotong tu datang betul la time gua tengah nyenyak tidur. Balas dendam sebab tak dapat culik EM, MFG gua hari itu. Tak puas hati dengan gua, barang-barang gua dia rusuhkan. Celaka! Nanti gua return dengan abang-abang ada tattoo naga!

Entah apa yang sebenarnya terjadi dekat gua pun, gua tak tahu. Mungkin, terlalu banyak fikir tentang kehidupan sekarang ini.

Seperti yang gua cakap pada MFG petang semalam. This economic crisis drive everyones nut! Damn nut.

11 comments:

chi am said...

layan gak citer lu nih. *makan cekedis

Rajuna said...

putik-putik cinta selalu dihiasi dengan bunga-bunga dugaan...

-mama juwie, 1991 (URTV)

KARKADEWA said...

lu tidor ke mengamuk?

Rambo said...

nas - citer betul ni. Gua tak main dah tipu2 ni.

juna - nak kena lempang?

dewa - mengamuk dalam tidur.

Anonymous said...

amalkan onani sebelum tido
*bahye utk kesihatan tapi kadang kala berkesan
kah!kah!kah!kah!

Anonymous Rambo said...

apsal nak guna anon? takut ke? relaks la. gua dah cuba. tak jalan dengan pesakit insomnia.

Anonymous said...

punk rock!

ainfazrin said...

mengamuk dalam tidur bahaya ni. bukan sbb banyak pikir ni, agaknya banyak pendam rasa ni bro. hehe.

apek terror said...

uish...lu penah join mane2 organisasi silat or tuntut ilmu2 kebatinan tak...

Rambo said...

anon - owh si dodol rupanaya.

ain - eh yeke? bnyk pendam rasa ye kalo macam ni?

apek - pernah. Silat sendeng Parit Sulong.

ainfazrin said...

most probably yes..