Tuesday, February 10, 2009

Ceritera si Adam [2].

Abaikan tulisan lepas, gua kekurangan idea sambil bos gua di belakang gua. Sekarang, bos gua dalam meeting room sambil bercakap dengan vendor nama Toshiba...err...atau Toshiba itu nama tempat kerja dia. Mana gua tau. Gua nampak macam name tag kat dada dia.

Sekarang, gua baru teringat satu cerita. Tentang Adam.

Hujung minggu lepas, gua pulang ke rumah orang tua gua. Tujuan utama gua, untuk mengambil kereta milik gua, dan pulangkan kereta cap ikan adik gua. Ikutkan gua malas nak pulangkan, sebab save cost gila pakai kereta cap ikan adik gua berbanding kereta hitam gua. Tapi, adik gua kebasahan pergi kelas ke, panas nak ke kelas ke, kesian pulak gua.

Kereta hitam gua siap atau keluar daripada bengkel hari Ahad. Petang. Lewat petang macam tu. Malas la gua nak memperkemaskan kereta hitam gua petang-petang gitu, baik gua lepak minum teh 'o' ais limau sambil usha makwe Parit Raja atau makwe student UTHM. Jadinya, gua ambil keputusan memperkemaskan hari Isnin.

Disebabkan gua dah berniat untuk kasi kereta hitam gua cantik, gua bangun awal tengah hari Isnin itu. Gua ke garage, gua perhatikan ada kolam mandi kanak-kanak portable sebelah kereta hitam gua. Ini bermakna Adam dan adiknya sudah jarah ini tempat untuk mandi-mandi tengah hari.

Dua beradik ini memang ada 'sawan air'. Pantang ada peluang bermain air. Tanpa berlengah, mereka meninggalkan segala tontonan. Wonder Pet ke, Ultraman ke, Adi dan Ayah ke, Geng Bas Sekolah ke. Semua tinggal.

Tengah hari Isnin itu, setelah basuh kereta hitam gua, sambil di tolong oleh si Adam, gua ambil keputusan untuk menggilap kereta. Tengah syok gua calit 'kit' pada kereta hitam gua, Adam tolong sekali. Emak si Adam hanya memerhati.

Tiba-tiba Adam bersuara, "mama, abang nak baby la.."

"Ah, nanti kamu bukan pandai jaga pun. Gaduh je kerja dengan adik-adik kamu." kakak ipar gua cakap.

"ala...mama ni tak sporting la."

Dengar perkataan sporting, gua dah gelak. Lemah lemah lutut dah gua.

"Tu pergi mintak kat Pak Ngah kamu dengan Pak Cik kamu tu." kata kakak ipar gua sambil mengusik gua yang masih single.

Adam pause sekejap. Mata terkebil-kebil. Berfikir barang kali.

"Pak Ngah dengan Pak Cik mana boleh mengandung!" Adam bersuara separa menjerit.

Maka berhamburan ketawa daripada gua dengan kakak ipar gua, sekali dengan adik gua. Gua yang tengah pegang sponge penuh 'kit' guling-guling ketawa atas lantai.

Haih..Adam, Adam.

8 comments:

ilazz said...

wehhh... lawak ler anak sedara lu dik. cepat2 ler kasik dia baby sorang.. ahaks..;P

ainfazrin said...

ha. kali ni kena gak kem salam adam. hahahah. tak kira.

i'm the girL said...

hahaha.... best gile anak buah ko.....

Rajuna said...

lu dah mula suka budak2.
petanda yang bagus untuk cari pasangan hidup. yaw!

eamy said...

gua sokong lu rajuna
hahahaha!

j or ji said...

budak2 ni lurus dan ikhlas pemerhatian dan percakapannya.
memang lawak dan menghiburkan.

Rambo said...

ilazz - ha ha ha. bisa!

ain - tgu gua balik kg nnti eh.

girl - tau takpe.

juna - lempang nak? ha ha ha

eamy - jom jd pasangan hidup saya. ha ha ha.

ji - tu lah. sangat funny! err...kem salam LK.

apek terror said...

rambo lu dh menuntut dari talib ker..