Wednesday, July 08, 2009

Ceritera Si Adam [4].

Khamis lepas. Gua nekad balik kampung. Dah lama sangat gua tak jenguk-jenguk orang tua gua. Budak-budak pun dah sibuk tanya bila gua nak balik kampung. Pisang Tanduk belakang rumah pun lama dah tak jenguk. Duku, langsat, manggis, kambing Jamnapari, ikan puyu dalam kalbat, ayam serama dalam reban, semua dah lama tak jenguk.

Jadinya, gua nekadkan hati. Balik kerja, kemas-kemas lebih kurang, warm-up kereta hitam lebih kurang, siap-siap lebih kurang, pekena sate Willy di Rahman Junction lebih kurang, makan nasi lemak Bobo lebih kurang, kopi 'o' pekat lebih kurang, terus lincah.

Dalam perjalanan, keseorangan. Sumpah bosan macam dalam waiting room kalau balik kampung seorang diri di malam hari. Gua nak pecut pun malas-malas. Gua tunggu juga mamat-mamat Honda cucuk-cucuk kereta gua. Tak ada. Yang ada BMW. Setakat siri 318 tu malas la, buat penat tangan sebelah kanan gua.

Gua putuskan memandu secara skema. Rileks-rileks. Sambil-sambil gua berangan, sambil-sambil gua teringatkan budak-budak. Apa lagi yang paling kuat untuk motivate gua dalam keadaan bosan selain dari budak-budak.

Gua cuma ada 3 orang anak buah. Tiga-tiga ada perangai yang berbeza-beza. Yang boleh buat gua ketawa secara ikhlas. Abang, kakak, adik. Perfect, happy family.

Sampai rumah, dah tengah malam. Semua orang...err...maksud gua budak-budak dah tidur. Adek gua entah mana. Kutu. Sampai depan pintu bilik gua, gua rasa terharu pun ada, nak tergelak besar pun ada, nak luku kepala si Adam pun ada.

Kebetulan hari jadi gua baru lepas. Lantas si Adam, buat kad hari jadi untuk gua secara handmade dan tampal di pintu bilik gua.

Esok petangnya, gua kena pow Air Batu Campur ada aiskrim jagung time gua ngeteh dengan CD PS2, game Transformers 2 dengan Digimon. Licik punya budak!

6 comments:

DIK AN said...

Sekali-sekala, apa salahnya...

Happy belated birthday!

or0 said...

tumpang terharu siot gua..

kalo gua dah mengalir air mata gembira dah..

iyan said...

ini kereta alfa romio...
hahahaha....
gile sweet adam...

Bean Jinai said...

terharu woi..

Rambo said...

Dik An - betul juga kan? ha ha ha

Mal - mana macho mengalir airmata. he he he

iyan - smpi ke sudah dia argue kenapa Romeo tu eja ROMEO bukan ROMIO.

bean - itu la tu.

i'm the girL said...

adorable sangat adam tuh... nk jumpe die la... hahahahaha

ko x hengat2 rembo.. konon pekene lebey kurang tp menu banyak gile... apakah :p