Wednesday, September 30, 2009

Pukau. (Bukan bassist band Nostalgia)

Pagi semalam. Sedang enak gua sarapan kek batik sekeras kerikil dengan air suam, gua dengar satu ringtone pelik. Yang datangnya entah dari mana. Gua malas ambil port sebab hati sedikit panas sebab gula kat dapur habis. Penat gua masak air. Tak dapat nak high dengan kopi cap Kapal Api pagi-pagi.

[,]

Balik kerja. Gua ingat nak jogging, tapi hujan lebat. Lantas gua batalkan niat, lalu ke dapur.

Gula sekampit gua tuang perlahan-lahan dalam telap. Kopi yang tadinya panas sudah beransur suam dek lambat sangat gua tunggu gula ni sampai.

"Lu dah dengar cerita gua kena pukau?" Tom (bukan nama sebenar) sapa gua dari belakang.

Sikit lagi nak berterabur gula atas lantai dek terkejutnya gua.

"What the...lu kena? Kat mana?"

"Alliance bank depan IOI Mall." jawapnya ringkas. "Dengan mat Indo." sambungnya lagi.

"Biar betul dude?! Mende-mende antara dua negara ni jangan buat main. Pergolakkan baru nak sejuk ni."

"Betul la Bo. Gua tak tipu. Ni ha bukti!" sambil-sambil angkat telefon Nokia N95 8GB China.

"Ini serius. Macam mana boleh kena?" gua cakap sambil menghala ke sofa skinny warna coklat sambil kacau kopi cap Kapal Api. Bagi sebati gula dengan kopi.

"Entah, gua tak ingat apa-apa beb! Yang gua ingat, mula-mula ada mamat tepuk bahu gua sambil tunjuk telefon Nokia N95 8GB China ini." sambil buat gaya mamat pemukau. "Lepas itu, gua follow dia pergi lorong belakang."

Sluuurrrppp...kopi cap Kapal Api gua hirup perlahan. Berkerut-kerut dahi gua layan stim kopi.

"Pastu?"

"Gua hulur N81 gua, siap buka cover belakang, keluarkan sim kad, masukkan ke N95 China ni. Gua sedar, tapi macam tak sedar."

"Lagi apa lu kena?"

"Gua seluk poket belakang, keluarkan dompet. Siap gua sua kan muka dompet gua suruh mamat tu ambil duit. Ada lah dalam RM35. Dengan beg-beg kerja gua sekali gua bukak kan untuk mamat tu."

"Perggghh...nasib baik gaji lu belum keluar. Kalau tak..."

"Itu la pasal. Sangat nasib baik. Lagi satu nasib baik, keperawanan gua sekali terselamat. Perrrgghh...buat gua kena 'sodom' petang tu, bukan gua sedar pun."

"Habis tu, memang lu tak ingat apa-apa?"

"Langsung tak ingat beb. Muka mamat tu pun gua tak ingat. Kabur je. Yang gua ingat, mulut dia bau beer." terbuntang-buntang mata Tom explain kat gua.

"Beer apa? Ha...ha...ha..."

"Cap dua kapak kot. Ha..ha..ha.."

"Naib baik la tak ada apa sangat. Tak boleh buat apa la dude. Eh, tapi ok la dude, kira macam lu trade in lu punya N81 la, tambah RM 35, lu dapat N95 8GB. China punya pun, China la. Bukan orang tahu pun dari jauh."

"Haah. Cara kepala bana lu! Cuma boleh buat call dengan sms. Wi-fi ke, bluetooth ke, music player ke, video player ke, senang cakap semua option tu tak leh guna. Cara mende gini!. Nasib baik gua jumpa option untuk alarm. Itu pun lepas beberapa ketika gua godek-godek."

"Ha..ha..ha.."senak perut gua ketawa berdekah-dekah."Haih...tak boleh buat apa la dude!"

"Itu la pasal, gua nak return pun tak boleh. Muka dia, baju, seluar dia langsung gua tak cam. Tapi memang dia attack orang baru lepas keluar duit la eh?"

"Tau tak apa." Balas gua sambil habiskan hirupan terakhir kopi cap Kapal Api sebagai minum petang gua semalam.

[,]

Petang semalam, gua baru sedar. Bunyi ringtone pelik pagi semalam itu datangnya dari Nokia N95 8GB China Tom. Padan la pelik bunyinya, China punya.

Please take note. Sila berhati-hati di kawasan ini. Jangan nasi dah bertukar menjadi bubur baru nak sedih-sedih. Jangan bila keranda diusung, baru bercucuran air mata. Perghh... dah macam komik Dewata Raya dah gua.

Poor Tom.

15 comments:

StingRay said...

dapat la jugak henset....buatnya kalau mamat indon tu trade in dengan spenda...


tak ke kepala bana macam tu.

Bean Jinai said...

'Gua buat kena sodom'.. hahaha Macam setan..

dewajiwa said...

kah kah kah.
rasa nak simpati kat Tom hilang bila banyak gelak dari kesian. lawak lorong belakang betul.

memang modus operandi diorang tepuk dulu. oleh itu, kalau perasan ada Mat Indo nak rapat sila peka. jangan sentuh atau disentuh. kungfu kan je kalau degil

stam said...

Holly quacker molly!! Apsal seisi rumah lu mesti jadi mangsa jenayah?

lebihkan amalan..

yoy said...

orang islam bodoh macam babi. patut mati punya agama. muslim semua otak kering. cipta nama bodoh ada lah.

Boleh said...

Because Chinese race is a superior race than a inferior malay race.

Chinese race vs malay race -

Usually

Skin - malay race is much blacker.

Brain (IQ) - malay race is much more low.

Face - malay race is much uglier.

Height - malay race is much smaller.

Physical ability - malay race is much more inferior.

Such truth may know you too who is a malay race.

All thing is because a malay race is very inferior than a Chinese race.

miya said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

ruyom said...

Malay history start from Parameswara who escape from Indonesia and settle in Melaka. During his time, Laksamana Cheng Ho visit Melaka seven times.

Melaka need the protection of the China from the invasion of the Siamese. Without Cheng Ho, there won't be malay history, instead you have Siam history.

I pity Malaysian Muslims, you probably are the least free people in this world! Even Indonesian Muslims are allowed to practice apostasy when they become adults!

vesewe said...

Hear the stupid animal Khinzir Toyol grunting like a mad pig.
This Toyol is now the cause of much problem in Selangor. Balik ke Indonesia.

iyan said...

ni brader mn mengamuk kat blog lu nih rem?

dewajiwa said...

heheh.
dia sudah salah tempat nak mengamuklah. bom kat sini mana ada goyang. sini open-minded punya port. konon nak provoke guna isu racist. cheh.

nakkan perhatian, gi post kat site gomen ke. site NGO ke.

Rambo said...

sting -tapi tak guna phone tu. he he he

bean - btol la weh.

dewa - ha tu la sila lah.

stam - dugaan. biasa la. he he he

spammers - he he he kelakarr la you all ni. naik putus urat ketawa i ketawa tau.

iyan - spam. biasala tu.

dewa - tau takpe. bagi la isu racist berkalbat pun. peduli pulak gua.

tom said...

wei..wei..wei..apahal wa rasa macam cerita kelakar je ni...kisah tragik tu beb..:(

phish said...

smpi kesudah ak pk cte ni hanyalah cerite rekaan..ingatkan ending die de la ckp mimpi ke hape..hahahhaha

Rambo said...

tom - pergh...dah pandai guna emoticon siol. gua saspek lu bercinta skang ni.

phish - cerita betul ni bro!