Tuesday, September 02, 2008

Gua punya nostalgia Ramadhan [2].

Dulu, gua suka langgar peraturan sebab gua hendak rasa adventure dia. Maklumlah, tika muda. Semua orang hendak tegur. Sekarang ini, kalau langgar peraturan, hendak rasa adventure jadahnya. Nanpak macam orang tiada akal ada-lah!

Ok. Macam ini.Di tempat gua membesar, ada satu kompoleks medan selera yang di dalamnya terdapat banyak kedai makanan. Satu masa dulu, tempat ini memang A. Sebut sahaja hendak makan di kompleks, serta merta jadi bergaya.

Dalam banyak-banyak kedai itu, ada dua atau tiga kedai yang menjual makanan nasi campur untuk tengah hari. Bulan tidak puasa dia buka, bulan puasa pun dia buka. Kita orang panggil salah satu kedai itu dengan Kedai Achik. Sebab makwe yang jaga kedai itu nama Achik.

Kira bila bulan puasa, Kedai Achik ini memang jadi tumpuan para muda mudi penggemar adventure ini.

Satu hari, gua celik mata, lapar. Lucifer...errr....itu jam gua belum kenal lucifer. Setan gondol sudah cucuk pinggang gua. Nasi, ayam goreng, sayur kobis dan teh 'o' ais dalam imaginasi gua nampak real. Kantung saliva gua penuh.

Dengan pantas gua cari satu orang partner-in-crime. 'Tuba' ajak pergi beli nasi Achik jam 11 pagi. Partner-in-crime setuju.

Gua lepak atas motor, dia pergi beli. Bila gua nampak sudah hendak siap pembelian itu, gua sudah ready start motor. Dia duduk sahaja, gua pecut ke arah port.

Sampai port, dengan rakus, gua ambil polisterin paling atas, gua buka. Ada nota pada polisterin itu.

"kau nak jadi apa ni tak puasa? nak jadi setan?"

Gua jadi hangin. Tunjuk pada partner-in-crime gua. Guling-guling gelak.

Tengah gua baru beraksi makan, partner-in-crime gua gelak guling-guling lagi sambil tunjuk-tunjuk polisterin dia. Gua baca.

"hah! kau jgn gelakkan orang! kau pon sama setan!"

Gua gelak sambil tersedak-sedak ayam goreng itu jam.

Itu jam dalam kepala masing-masing ialah makan. Pedulikan sebarang teguran atau nasihat. Makan. Makan. Makan.

Sekarang gua senyum je bila gua ingat peristiwa itu. Hendak-hendak bila gua lalu itu port.

8 comments:

ciKenit said...

ni misti keje si achik ni.
hehe.
adventure gile!
^.^v

Ojie said...

hahaha..
masih mau adventure lg kah?

Rambo said...

ciki - kerja siapa lagi kan?

ojie - adventure yg lainlah. itu sudah tidak adventure.

S.Yanaz said...

Lucifer yg tulisss???
Dem.

apek terror said...

pegawai polis pun beli tempat achik kan rembo

Rambo said...

syanaz - lucifer mana ada. kene ikat n cmpak tgh laut.

apek - haah kan pek kan?

cOkeLAt ciNtaku said...

skg da xwat ek?=p

Anonymous said...

ni port mane ni?mristal ke snooker ke sungai rambut?