Wednesday, June 17, 2009

Sepuluh hari yang mendebarkan.

Dulu, adik gua. Satu-satunya adik gua. Selalu 'sakit-sakit'. Gua pun kadang-kadang keliru. 'Sakit' betul-betul atau berlakon. Maklumlah, budak bongsu ini lain sikit. Tapi, hakikat sebenarnya 'sakit' betul.

Dan biasanya, lepas dia pulih gua akan menjadikan 'sakit' itu sebagai point. Point besar untuk di ungkit.

"Gua rasa la kan, bos (bapak gua) dah jual jiwa lu pada setan la weh. Itu pasal lu sikit-sikit sakit, sikit-sikit sakit. Setan datang tuntut jiwa lu."

"Hotak lu. Kalau ye pun, apsal bos tak kaya-kaya. Perniagaan pun takde." adik gua backing diri sendiri.

"Mana gua tahu. Ha ha ha."

Malam itu, dua beradik ketawa macam Lucifer. Besar ketawa mereka.

[,]

Dulu, dua tiga bulan lepas. Ketika kereta hitam gua rosak teruk. Sikit-sikit rosak. Kang sekejap lagi lain pula rosaknya. Adik gua call, tanya pasal kereta. Gua jawap itu ini. Sekian sekian harga. Adik gua cakap, gua pun sama. Jiwa gua kena jual pada Lucifer.

Malam itu, dua beradik ketawa macam Lucifer. Besar ketawa mereka.

[,]

Hari ini. Hari lahir sahabat baik gua. Dia sepuluh hari lebih tua dari gua. Dan pada masa gua ucap selamat hari lahir, gua terpandang sepuluh hari di depan. Lalu mengingatkan pada hari lahir gua. Diam. Cuak. Risau. Ngeri.

Adakah akan ada Demon datang pada gua dengan suit Armani lalu suruh gua jadi bounty hunter kepada roh-roh jahat yang terlepas dari neraka dengan menggunakan peralatan-peralatan yang tak masuk akal? Kemudian, gua dapat kereta Toyoto Prius. Ada makwe hot. Ada kawan yang sehidup semati.

Owh, sangat Reaper.

8 comments:

Cik-Gie said...

bukan demon lah. malaikat maut, nama izrail

Rajuna said...

happy birthday bo.
once hardcore never turning back.
apa benda ntah gua merepek.

i'm the girL said...

ko nih banyak sangat merepek :p

laki cikgu kimia said...

typical cancerian.. biasalah, emosi.

frH said...

hihihi sweetnye entry psl aku ...
:)

mariati83 said...

jiwa lu fenus dgn lucifer..mcm tak baik utk kesihatan jer...ada?

iyan said...

eleh...
nk bitau besday dia lar tuh...
lu da bapa lama tak kena tepong ngan telo masa besday?

Rambo said...

cikgie - owh ye? he he he

juna - bila masa besday gua plak? ha ha ha

arjee - merepek = fantasi.ok?

nas - tgk header a.


frh - wa nk tulis lain. tp nnti jadi lain macam plak. hahaha.

mariati - yg penting kebal.

iyan - sceptical minded lu ni. tak hardcore la mcm ni.