Monday, June 01, 2009

Kisah kegugupan gua.

Sabtu petang. Gua tengok muka Tom monyok. Terperuk dekat sofa. Melekat. Menghibakan. Makin gua pandang, makin gua kesian. Air mata gua sikit lagi nak mengalir. Tapi gua tahan.

"Moh le kita ke Dataran Shah Alam." gua memecah kesuyian rumah. "Untung-untung boleh jumpa Wani Ardy yang lu suka tengok tu." sambung gua lagi.

3 minit lepas tu gua dah tengok Tom siap. Wangi jangan cerita. Muka siap ada cahaya. Mata bersinar-sinar. Wani Ardy punya pasal.

[,]

Sampai-sampai dataran, member gua dah tunggu. Rileks. Tenang.

"Lu pegang kamera mahal gua ni, pergi sana ambil gambar apa yang patut. Orang tengah baca puisi ke, makwe tengah duduk ke, kumbang cari madu ke, sukati lu." member gua memberi arahan sambil tunjuk arah orang ramai-ramai.

Gua telan air liur pekat. Gugup. Mana gua biasa pegang mende-mende mahal ni. Nak nak barang baik bukan gua punya. Memang berdebar lain macam.

"Errr...gua mana reti mende-mende gini ni weh."

"Ah lu jangan mengada. Tak nampak gua tengah sibuk ni?" sambil pen menari-nari bikin tandatangan.

Gua. Pegang DSLR. Entah brand apa gua lupa, Canon ke Sony ke, gua tak pasti. Menggeletar kecil.

Dari jauh, gua snap sana sini. Gambar entah jadi macam mana. Gua risau rosak je. Maklumlah, jakun.

Dari jauh, gua nampak blogger bertaraf famous. Macam Famous Amos. Ramai.

[,]

Selesai puisi, gua didatangi satu orang yang namanya meningkat naik. Dila Raden. Gua telan air liur pekat. Sekali lagi.

"Macam kenal le." tegur Dila.

"Err...ye ke? Confirm?" tanya gua gugup. Segan. Malu.

"Yelah. Confirm ni. Err...salam salam." Dila hulur tangan.

Gua senyum. Cover malu. Segan. Gugup. Sambil sambut tangan.

"Baju aritu muat?" Tanya gua. Nak elakkan canggung.

Muka puzzle.

"Roy Lichtenstein tu. Drowning girl tu la." gua terang.

"Owh itu kau!"

"Bukan aku sangat. Tom sebenarnya."

"Ok la." jawap Dila sambil muka dia gua tengok lain macam.

Alamak! Gua baru sedar. Gua sudah salah tanya soalan. Patut tanya ok ke tak. Selain daripada tanya muat ke tak. Sorry beb! Gua gugup.

[,]

Maka, hari itu. Satu lagi pecahan mozaik dalam diri gua timbul. Gua simpulkan, diri gua memang ada ciri-ciri seorang yang pemalu. Pemalu yang tinggi.

10 comments:

Rajuna said...

first time pergi layar tanchap ke bos? ke wilayah frinjan?

j or ji said...

apsal tak jumpa eh?

Rambo said...

rajuna - pekan frinjan na. he he he

ji- lepas pak bilal azan maghrib, gua cabut.

alina said...

hehe. cute!

eh baju roy lichteklfsn tu ada lagi tak?

tom said...

wani ardy? (mata kuar bintang2 kecik,mulut trlopong,hidung kuar darah)

S.YanaZ said...

boley bikin menantu.

mynncinonet said...

ceyt, pemalu?
x bley blah.

Rambo said...

alina - ada! check Kill to dress kat link sebelah kiri tu.

Tom - ah lu! berbual. suruh stay, malu-malu. Gua malu malu sorang dahla.

sya - he he he. menantu buat apa, adik ipar ke abang ipar ke ok gak.

mynn - ye. tak percaya? cube igt balik.

ainfazrin said...

la. rambo, ko pemalu rupanya. pasni kalo jumpa aku tegur tom je lah. (tu pun kalo aku leh make over muka jadi wani ardy) haha.

Rambo said...

sila. kadang kadang tu selalu juga dia sebut sebut nama kau.