Thursday, October 16, 2008

Lewat tahun 90-an itu adalah tahun-tahun Hardcore.

Sekarang gua tengah baca ini buku. Satu kisah hidup lagenda Hardcore dari Bandung. Macam biasa, gua mudah terpengaruh dengan satu benda atau apa sahaja yang gua rasa cool.

Daripada pembacaan gua sekarang, Burgerkill berada di satu tahap awal penglibatan dalam gerakan bawah tanah Ujungberung, Bandung. Zaman tu zaman budak-budak hardcore pakai hoodie tebal dengan cargo short. Takpun, pakai jersey basketball kat luar, dalam T-shirt biasa. Perrgghhh...memang menangkap!

Influence lagu-lagu daripada Warzone, Minor Threat, Strife, Judge dan juga band-band seangkatan. Lagu-lagu yang fast dan pendek-pendek. Memang menyemarakkan semangat revolusi.

Sudahnya, gua tengah download lagu-lagu dari band-band tersebut. Gua dengar sambil gua buat kerja. Timbul satu perasaan memberontak meliar dalam hati gua. Membuak-buak minta dikeluarkan.

Lantas, secara tiba-tiba gua terjerit,

"Go fuck yourself heartless idiot midget!!!"

18 comments:

alif-mikail said...

rebel jugak ye!

Rajuna said...

WHATS THE POINT?
WHATS THE REASONS?


ceh, nak jugak
jbhc la kunun!

ciKenit said...

ngahahaha...
cruel! cruel!
:D

otakseparapenuh said...

hardcore kunun...dlm hati ada taman..ceh..

Rambo said...

alif - rebel! rebel! rebel!

rajuna - pergh! bait2 bass dia terngiang2 ni.

ciki - hahahaha!

otak - Shut the fuck up!! jgn cakap orang brader.

l.i.f.e said...

kamu mesti seorang yg sangat sweet kan? we rebel because we care aite?
selamat menrebel. hehehe

Cik-Gie said...

ni fantasi ke ape nih?
kau kan suka berfantasi
;))

Rambo said...

life - sweet? ta tau la. blom ada org ckp aku sweet lagi. hehehe. aite. agree.

cik-gie - fantasi? hehehe sing-a-long tu. hahaha *penipu

benjamin said...

saya membesar dizaman itu. memang tahun hardcore dimana semua orang hendak memakai hooded di tengah panas.

Ami said...

tuit! Biasa aku dengar ayat dalam hati ada taman ni.

Si Jambi Darat said...

Bo..buku tu mmg terbaik! Burgerkill legend tu!
hardcore 90's mmg best.teringat kenangan dulu.masa lepak pelangi..JBHC sgt cool time tu.ahaks..
skang dah xdapat suasana cam dulu.budak2 sibuk dengan seluar warna-warni dan selendang mak-mak di leher..
i miss the old days time tengok Zero February perform kat Larkin..hahaha
Lu rindu x bo?

Rambo said...

benjamin - cara beb pki hooded!

ami - hahaha. kutu.

jambi - btol2. wa pun rindu sama Zero February. Apatah lagi Dewan Wadihana beb! perrgghh miss that old days when crowded kena rasuk bila Nostalgia or Parkinson perform. hahaha

j or ji said...

thank god me layan metal!
:P
no issue,no sweat..just pure headbangin! hahaha.

Rambo said...

jorji - metal? metal muslihsa? hehehe

Si Jambi Darat said...

heehe..btol tu bo.pack btol dewan wadihana time tu..skang ni susah nak dpt crowd cam dulu..kids are more trendy kot..hehehe!
jom la wat zero february semula!hehehe

Rambo said...

ha kan?
adeh Re-form Zero February?
hahahah

o-y-e-t-t said...

perrgghhh...layan burgerkill..kirim salam kt eben

Rambo said...

hehehe gua poser je.