Wednesday, January 28, 2009

Gua separa risau tapi Robert Smith kata "big boys dont cry."

Gua. Anak kedua daripada tiga orang adik beradik. Orang tua kata, (balik-balik orang tua kata) anak nombor dua ni, suka bawa diri sendiri. Gua sendiri tak pasti. Tapi gua memang suka bawa diri.

Bila masa gua sedih, gua sakit hati, gua layan diri gua sendiri.

Dulu, masa gua budak kecik, bila masa gua sedih, sakit hati, gua naik basikal BMX gua, kayuh sorang-sorang dalam kebun sawit. Gua akan berhenti bila gua jumpa busut. Duduk atas busut sambil termenung. Sambil peluk lutut. Sambil kuis-kuis tanah busut guna ranting. Memujuk hati. Bila masa gua rasa dah terpujuk dengan sebelah lain diri gua sendiri, gua balik rumah.

Dulu, masa besar sikit (baca: muda belia), bila masa gua sedih, sakit hati, gua suka kurung diri gua dalam bilik. Sendiri. Sambil baring tenung siling, sambil dengar Winamp. Sambil gua pujuk diri gua sambil Keepsake ke, From Autum To Ashes ke, Her Grey Earth ke, wa'ima Hetty Koes Endang pujuk gua sekali dengan lagu-lagu mereka.

Gua jarang bercakap dengan ahli keluarga gua bila masa gua sedih, sakit hati. Biar mak gua skali pun.

Sama dengan percutian hujung minggu gua, hujung minggu lepas ini. Cuti Tahun Baru Cina ini. Gua sudah sedih, sakit hati, hati bengkak bila gua balik kampung. Bila gua balik rumah dari melepak, terus gua masuk bilik. Bila gua balik dari minum-minum, terus gua masuk bilik. Bila gua balik dari cari barang, terus gua masuk bilik. Tumpang sekaki tengok TV pun tak dengan siapa-siapa yang tengah layan TV itu jam.

Tak layan sesiapa. Tak bercakap dengan sesiapa. Kalau ada orang tegur pun, gua jawap sepatah-sepatah.

Semalam. Pagi. Gua bangun tidur, cepat-cepat gua kemas barang-barang. Baju gua lipat kemas-kemas. Seluar, short, boxer gua gulung elok-elok. Masuk dalam beg and ready to go. Lepas makan tengah hari, gua start kereta cap ikan adik gua. Salam mak ayah gua lebih kurang, dengan pantas gua dah masuk lebuhraya ke arah Kelumpo.

Separuh perjalanan. Baru gua sedar sesuatu. Baru gua terfikir sesuatu. Apa perasaan mak ayah gua eh bila gua tak banyak cakap macam tu? Gua dah separa derhaka ke?

ERK!!!

9 comments:

pipiyapong said...

kenapa bersedih ni rembo? gua rilek je baru clash dengan makwe.amacam? caring tak gua?

ciKenit said...

rembo majuk ngan mak-ayah ke?
wowi... suwit nye.
majuk pasaipa?

KARKADEWA said...

hati mak bpk mesti mau jaga...

or0 said...

dah, dah.. jom minum gua blanje.. tp sabtu ni bule le.. arini gaji tak masuk lagi, jumaat kut masuk..

iyan said...

hour of the star lg emo bo...
br nanges baring2...

apek terror said...

call la tanye ape lagi...nie bukan diari hari2 kan haha...

l.i.f.e said...

buang tebiat gamaknya budak ni (kata mereka)

Rambo said...

pipi - caring pi. caring sangat. tp knape kene mention clash lg? lu ni joe strummer ke?

ciki - takla. orang lain. he he he

dewa - gua tau. he

oro - ok ok. kau gi cari kedai mamak nama Azwath.

iyan - haaa! hour of the star la aku nk tulis. lupa. duk igt her grey earth je.

apek - lu rasa ni diari ke?? tsk tsk tsk

shila - kot la.

i'm the girL said...

erm aku pun tgh mode sedih. tapi maybe sedih aku ni x sama macam sedih ko.

neway, semoga ko x bersedih lagi & aku gak harap aku akan x bersedih lagi.

(oit x baik sey buat bak abah kite camtu :-p )