Friday, January 09, 2009

Kalau pergi kerja, jangan biarkan hanya beberapa RM kecil dalam dompet. Pergi minum takpe.

Dua hari lepas. Gua pergi kerja pakai kemeja checkered. Warna biru tua sulam dengan warna putih dan biru muda. Kat rumah. Bila gua pandang cermin sebelum turun sarapan. "Hmmm...bergaya!", bisik hati kecil gua.

Bukan apa. Konon-konon gua bersemangat. Gua tahu persoalan-persoalan dalam kepala customer gua masih perlu gua jawap. Masih perlu gua support segala masalah mereka. Jadinya, gua bagi diri gua sedikit kredit untuk melaksanakan tugas. Akibat daripada langsung gua tak ada kerja sejak masuk 2009.

Segala persoalan customer gua, gua jawap dengan tenang. Segala kemungkinan yang berlaku, sudah gua agak. Segala root cause masalah itu adalah yang dalam kepala gua.

Selesai masalah. Gua teruskan kerja gua. Tiba-tiba boss-kecik-group-lain bersuara;

"Hey guys. As you all know, our beloved colleague's brother had passed away. So, if you want to give a some note to donate, put in this envelope and write your name."

Gua yang tengah leka sedikit terkasima. Terkejut menerima berita kematian.

Perlahan-lahan gua angkat bontot kanan gua. Keluarkan dompet gua. Gua bukak. Bertambah terkasima gua bila gua tengok dalam dompet gua tinggal RM 15 ringgit. Yang beribu-ribu lagi dalam bank.

Lantas minda gua pantas berfikir. Takkan gua nak donate RM 5 ke RM 10 ke. Macam tak patut je. Nak gua donate RM 15, tak sedap hati pulak gua sebab langsung tak ada duit dalam dompet gua.

Gua nekad. Gua berdiri. Jalan perlahan-lahan ke meja boss-kecik-group-lain tersebut. Gua tanya seakan berbisik.

"Boss. Credit card can aaaa?"

"Hah?! credit card? Tiunaiseng lu. Bla..bla....bla....macau hai....cong ceng ceng..."

Beberapa perpuluhan saat lepas tu.

Makin lama makin perlahan suara dia gua dengar, sebab gua dalam perjalanan turun ke bawah untuk ke mesin ATM kat Esso beberapa ratus meter sebelah pejabat gua.

9 comments:

AkiM said...

rm1 pun ok janji ikhlas...

aRe You? said...

oh i penah nk bg sedekah kat budak dtg jual tisu..tetibe tgk ade rm10 je..cam x bg kesian..nk xnk..bg je la

iyan said...

lu da derma utk mangsa palestin belum?
dwet ribu2 nih...

KARKADEWA said...

yg penting ikhlas weyh.....

Rambo said...

akim - tu la. gua fikir balik.

ayu - situasi yg sama.

iyan - blom. gua takut kene seleweng. bahaya skang ni. sume amik kesempatan.

dewa - ikhlas le tu.

chi am said...

gue pecaye puluh riban dah tentu dlm bank tu

Rambo said...

nas - jgn percaya sangat.

vidadarisakura said...

wut da~
hee

Rambo said...

hehehe