Tuesday, April 21, 2009

In matter of live and death.

Dulu. Beberapa bulan lepas. Mungkin tahun lepas. Gua tak berapa ingat. Tika itu, gua baru-baru sampai Kelumpo. Memandu di sini merupakan pengalaman baru. Hidup di sini juga pengalaman baru.

Gua mula jumpa macam-macam perangai. Perangai manusia yang berfikiran singkat. Semua nak cepat. Menjengkelkan. Macam, parking sesuka hati, masuk simpang tak bagi signal, masuk lif sebelum orang keluar, pintu tulis TARIK tapi di TOLAK, potong barisan, buang sampah keluar kereta, juga Manchester United.

Manusia macam ini gua kategorikan musuh gua.

Jadi, gua pasang satu impian kejam (baca: dendam). Gua nak seksa mereka ini sampai mati. Dan gua nak tengok anak mata mereka ketika mati dengan perlahan. Bermula dari kaki, abdomen, dada dan akhir sekali kepala. Satu persatu menjadi kaku. Sejuk. Terkulai.

Tapi, setelah apa yang gua alami Ahad malam. Berdepan dengan satu kematian secara perlahan-lahan. Depan mata. Bermula dari kaki, satu persatu jadi kaku, sejuk dan terkulai, nafas turun naik dengan kadar yang tersekat-sekat. Amat terseksa pada pandangan gua. Dan akhir sekali, senyap. Flat line.

Seluruh isi rumah senyap. Persekitaran menjadi sunyi. Hanya esakan kecil dari anak-anak saudara. Kadang-kadang dari esakan menjadi tangisan yang menyayat hati. Masing-masing gamam. Tak tahu nak buat apa. Hanya berserah pada ketentuan.

Keadaan berubah. Tangisan semakin kuat. Ada yang berpelukan antara satu sama lain. Sama-sama menenangkan.

Malam itu, tiada senyuman ikhlas. Hanya, airmata, mata bengkak dan hidung merah. Sugul. Tak meriah. EMOSI.

Malam itu juga, on the spot, gua padam impian kejam gua dalam hati. Shift + Delete. Permanent delete. Remove forever. Ambil dari dalam hati, masuk dalam botol, terbang ke angkasa, campak dalam black hole.

Melihat kematian secara perlahan depan mata adalah sesuatu yang sangat dahsyat. Serious.

May you rest in peace there Kak Ngah. Al-Fatihah.

14 comments:

frH said...

kau ckp psl apa ni bo?

haihhh aku pn sedih mlm minggu aritu. mula2 wan berjoget, pastu terus diam xnak ckp ala2 emo n terus tido lepas arsenal kalah.. haha. benci laa korang. emo lebih-lebih ;)

i'm the girL said...

innalillah... dari Dia kite datang, kepada Dia kite kembali..

iyan said...

gua nih musuh lu ke bo?

ilazz said...

innalillah..

Rambo said...

frh - am talking about death my dear.

ajee - yup

iyan - lu rasa?

ilazz - yup

frH said...

lerrr .. sorry. tulis bia terang. ni kau baru edit nih mesti ramai org salah paham ..


sorry sbb aku ckp psl arsenal :(

ainfazrin said...

Innalillahi wainna ilaihirajiun. Takziah, rambo.

alif-mikail said...

al-fatihah..

j or ji said...

takziah.
harap sabar.
al-fatihah.

moqh said...

al fatihah

Akim.O said...

life suppose to b like dis...

sabar ajelah..

takziah...

Rambo said...

tq all of u.

Penulis Kami said...

alfatihah...moga rohnya dalam golongan beriman bro....sori lambat tau

-neofishy@obey

S.YanaZ said...

Al-Fatihah.
MATI itu PASTI.
Moga2 kematian MENGINSAFKAN.