Tuesday, July 29, 2008

Kalau gua tidak membebel hari itu, mesti gua tidak kena marah petang tadi.

Sabtu lepas, tengah hari itu, gua rasa kedudukan kewangan gua semakin meruncing. Gua teringat sesuatu. Awal bulan ini gua ada memperbaharui cukai jalan solid snake gua.

Dengan pantas gua pecut pergi Pejabat Pos Mini Jusco Equine Park. Perjalanan mengukip rebat berjalan lancar. Pejabat Pos Mini itu tidak ramai orang, dan proses berjalan dengan cekap. Sekelip mata kedudukan gua kembali stabil.

Malam hari itu, Mammon mula membisik sesuatu.

"Duit dah banyak, kasut bola lu dah tidak best tu. Kasi angkat satu yang baru laaa..."

Tanpa fikir panjang, gua turuti kata Mammon itu. Destinasi gua, Al-Ikhsan. Sebab lepas gua ambil rebat, gua baca suratkhabar, ada jualan maruah...eh..murah. Kepala gua sudah bayangkan gaya sumbatan gol paling 'A' gua untuk game tersebut.

"Bang, bawak kasut ini saiz 7 boleh?"

"Ini paling kecil 8 la bang." balas pembantu jualan.

"Kalau yang ini? Ada?"

"Ini pun tinggal saiz 8. Stok takde la bang." ujarnya sambil berlalu.

Gua belum sempat tanya lagi, dia dah blah. Gua panas hati.

"Lu orang ni semua macam malas nak kerja je gaya. Tolonglah, dah nama pun kerja. Buatlah kerja betul-betul." gua membebel sambil keluar.


***

Pagi tadi, gua ke customer site. Disamping komputer riba gua, ada telefon N6288. Dalam N6288 ada kad sim Celcom 3G Postpaid. Maknanya, gua boleh online sesuka hati. Gua memang penat dan bosan kalau tolong Japanese buat evaluation. Sebab tengok sahaja Japanese itu buat apa.

Tengah syok gua reply comment, rayau sana sini, layar sana sini. Rakan sekerja gua mencelah.

"Nanti balik aa...you tolong hantar ini Toriyabe-san balik hotel boleh? Aku ada hal la."

"Alamak. Jalan Ampang ke? Gua tidak tahu la Chong itu Jalan Ampang mahu masuk ikut mana?"

"You tak tahu kah?"

Gua geleng. Ilmu geografi gua masih cetek.

Rakan sekerja gua terus tarik muka ketat. Gua tahu dia tidak senang. Gua tahu dia saja pancing gua supaya bekerja. Dengan pemberian tugas itu, kira fair la antara aku dengan dia.

Lantas gua pandang siling production line itu dengan bebelan gua depan kedai Al-Ikhsan terngiang-ngiang. Juga suara Thom Yorke.

"Kaarmaaa policeeee."

4 comments:

eamy said...

hahahaha
kan da kene jerit dgn thom yorke

deaf_angel said...

selenger sey salesman kedai tu..
kalo ko dah tanya size, maknanya ko ni macam nak beli je.

kalo aku, takkan pegi lagi kedai tu huhu

ciKenit said...

bebetul tatau jalan ampang ke...
buat2 tatau nih?
haha.

Rambo said...

eamy - tu la. kuat pulak tu. hehehe

deaf - hmmm..masalah betul jadi cenggitu. Haih!

ciki - tau sebenarnya. penah lalu. penah ikut. tapi tak pernah drive ke situ. hehehe