Thursday, August 28, 2008

Gua punya nostalgia Ramadhan.

Satu petang itu. Gua rajin. Balik sekolah, gua direct tuju pasar Ramadhan. Dalam kepala gua, buka dengan air tebu memang A panas-panas gini.

Gua redah panas, naik basikal BMX ber'kepala' GT gua. Rilek.

Sampai pasar Ramadhan, gua tuju gerai Abg Bob. Air tebu dia memang A lah. Pekat dan asli. Tiada campuran air paip atau hujan. Memang melemahkan badan lepas berbuka. Main meriam tanah pun pasti malas-malas.

Selesai pembelian, gua pecut balik rumah. Waktu berbuka masih lambat. Gua ambil keputusan untuk tolong emak gua di dapur. Susun-susun kuih, lap-lap pinggan. Bila masa turn tuang air tebu yang gua beli tadi dalam jag, itu memang favorite.

Perlahan-lahan gua potong getah pengikat. Pegang bucu belah atas dan bawah cermat-cermat. Dengan berhati-hati gua tuang dalam jag.

Sedar-sedar meja gua basah. Air tebu yang gua tuang tadi tidak masuk jag. Tapi ke meja. Emak gua perasan. Tapi terlambat. Tinggal suku dalam plastik. Yang lain sudah ke atas meja dan lantai.

Dek kepenatan menyediakan juadah berbuka puasa, lantas gua kena herdik dan membebel! Gua sedih. Lari terus ke sungai kecil depan rumah. Duduk atas jambatan sambil kaki cecah air. Main air. Tenung permukaan sungai sampai dasar sungai.

"apa besar sangat ke dosa tumpahkan air tebu sampai kena marah macam ini skali?" soal hati kecil gua yang sudah pandai beremosi sewaktu berumur 9 tahun.

7 comments:

frh_tak_emo said...

so the EMO feeling starting to exist when u were 9?
i couldnt remember mine. hurm.

ciKenit said...

hehe.
sangat comel merajuk dok depan sungai.
btw, kecik2 dah pandai emosi ni.
mane blaja?

pipiyapong said...

lu tak tau ke? mak bapak time bulan puasa memang garang lain macam..itu kalau gua tu memang dah kena libas ngan kacang panjang..

S.YanaZ said...

Mana takkk marahhh,beb!
Lu tawww tak Abg Bob penat perah tebu tuh.
Lu tawww tak rega mesin tebu tuh berapa???
Gila luu...

Tp kannn...gua rasa lu bukannye emosi, tp romantik siot!
*ahaks*

apek terror said...

memang patut pun air tebu tu la cabaran paling getir time bulan pose...

padan muke...hehe...

Ojie said...

ahhh lu sgt comel la merajuk lari depan sungai..jgn merajuk ngn awek nnt lu lari blk kg sudah..hehehe

Rambo said...

frh - maybe. but i think its earlier. kott...

ciki - tade blaja mana2. dtg sendiri. hehehe

pipi - tu la pasal. ngeri gua.

syanaz - huih, jdn la kate wa romantik pulak. hehehe

apek - tau pun lu. nak nak nasik achik.

ojie - ish tadi romantik. ni comel pulak. hehehe