Wednesday, August 13, 2008

Kalau ada tulisan macam tu, memang gua fobia.

Tengah gua santai-santai sambil goyang kaki petang hari itu, dalam pejabat gua. Telefon meja gua menjerit minta diangkat. Gua memang seriau kalau telefon meja gua ni menjerit.

Maklumlah, gua sudah hampir sebulan tiada tugasan. Mesin-mesin peliharaan aku pun duduk jinak, tidak banyak karenah. Bila tiada tugasan, apa lagi gua perlu buat selain daripada selak-selak manual dan training guide? Selak-selak manual maya lah apa lagi. Fb la, Fs la, Ms la (baca: laman web berbentuk ilmiah).

Jadinya, bila telefon gua bunyi, gua jadi berdebar. Bukan berdebar gua suka, berdebar ngeri. Gua usha nombor yang keluar. Oh, kakak management. Lega hati gua.

"Khairul, bila-bila senang hendak turun, singgah meja akak kejap ye?"

"Nak buat apa? kalau takde bagi duit tak mau lah."

"Alaa...duit je fikirnya. Ni ha...nak suruh kau isi form insuran ni."

"ok-ok, jap lagi gua turun, gua singgah."

Saja gua sebut kata ganti diri pertama macam tu sebab gua tau akak tu layan Amy Search time dia sekolah dulu. Siap tampal gambar Amy Search dalam locker. Gambar dari majalah URTV. Dia cerita kat gua.

Itu jam gua turun relax-relax, Insuran je pun. Bukan boleh dapat 10 ribu setiap bulan pun kalau isi cepat-cepat.

Setibanya gua di meja akak management tu, dia hulur gua satu insurance form. Warna biru. Bila gua fikir, insuran dengan warna biru, gua dah tak sedap hati. Lain macam je gua rasa. Kalau warna oren tu ok juga. ING. Belanda. Van Persie.

Sekali gua pegang, gua nampak satu simbol yang gua sangat benci. Ada tulisan AIG dalam kotak! Lantas gua fobia, macam nak gua koyak, tapi insuran kerja gua ni. Cover gua 365 hari dalam setahun termasuk cuti umum.

"ala...apa AIG ni kak? FLY EMIRATES xde ke?" gua membebel sambil berlalu dari meja akak tu.

Gua keliru. Antara masa depan gua dengan pendirian gua. Sampai hari ini, form insuran itu gua tinggal dalam laci meja gua, berhabuk.

11 comments:

or0 said...

ahaha... sanggup tanak amik insurans semata mata anti MU nih..

bagus2.. kalo tak ape yg ko kasi bulan2 tu ade persen nya yg masuk poket ferguson

eamy said...

hahahahaha..anti sgt!

aRe You? said...

ceit...gile anti.. :P

frh_amazon said...

sudah sudah laa bro ..
haha

biskutrajin said...

ni cm kes anti MU je neh..hehehe...slm kenal

Rambo said...

oro - bukan. dilemma. hehehe

eamy - sgt klise. benci. merata. sume m.u. hehehe

ayu - hehehe

frh - ok2. cool down neh.

biskut - hehehe. salam.

apek terror said...

wei geli sial baik mati dari use insuran tu....mcm si...

S.YanaZ said...

Enche RAMBO...
semestinyaaaaaaaaaaa.

say NO to MU.
Van Persie???


*Tepuk.Tepuk*

apek terror said...

rambo gua terpakse tag lu sory yea..

lu best la..

ciKenit said...

oke, sorang lagi anti MU!!
*tunjuk2 diri sendiri*
bohoringgggg...

Rambo said...

apek - nk buat cmne, gua terpaksa.

s.yanaz - hehehe. apa barang setan merah kan?

ciki - pon same?? bagos2!